Legea interzice clar acest lucru în România. Dacă Poliţia te prinde, îţi va confisca totul pe loc. A păţit-o un bărbat prins la Constanţa. Cele 450 kg de marfă i-au fost imediat confiscate de oamenii legii.
Sute de kilograme de midii fără acte au fost confiscate la Constanța
Polițiștii de frontieră au capturat 450 de kilograme de midii neînsoțite de documente într-o autoutilitară din Portul Constanța.
”Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în Portul Constanţa, un cetăţean român care conducea o autoutilitară şi transporta 450 kg. de scoici (midii), fără documente de proveninţă”, anunţă, luni, Garda de Coastă.
Instituția a informat că șoferul în vârstă de 29 de ani a fost oprit la poarta de acces nr. 3 a Portului Constanța. Midiile au fost găsite în compartimentul de marfă al autoutilitarei, iar persoana în cauză nu deținea permis sau autorizație de pescuit valabilă.
Polițiștii de frontieră desfășoară cercetări pentru infracțiunea de „pescuit fără licență sau autorizație”, întreaga cantitate de scoici fiind returnată în apă.
Pe litoralul românesc, scoicile consumate provin adesea din Bulgaria. Lipsa unei legislații adecvate împiedică dezvoltarea fermelor de midii în România, deși potențialul pentru acvacultură este considerabil.
Deși există cerere și interes din partea investitorilor, autoritățile nu au reușit, timp de zeci de ani, să implementeze o legislație care să permită înființarea unor ferme de scoici sau adaptarea speciilor de pești neîntâlnite în mod natural în zona noastră.
Dorada a fost aclimatizată în Marea Neagră
În altă ordine de idei, recent, Apele Române au anunțat, pentru prima dată, că spațiul maritim va fi scos la licitație pentru închiriere, în scopul desfășurării unor activități de acvacultură. Deși cercetătorii au reușit deja aclimatizarea Doradei, proiectul a fost suspendat din cauza dificultăților întâmpinate de agenții economici interesați de acest sector.
”Aceste exemplare de doradă au împlinit chiar zilele acestea un an de când se află la noi în laborator. Le-am adus dintr-o crescătorie de la Marea Adriatică, la o greutate de 5-7 grame și au crescut, acum depășind 500 de grame.
Experimentul a început în primăvara anului trecut și în doar două luni, peștișorii trecuseră deja testul salinității, după ce specialiștii au recreat condițiile din Marea Adriatică, folosind o sare specială. Treptat, apa cu sare a fost înlocuită cu cea din Marea Neagră, iar aclimatizarea a reușit.
Succesul le-a dat speranțe cercetătorilor care vor să adapteze acum și lavracul, cunoscut drept biban de mare” a declarat Magda Nenciu, cercetător la Institutul Grigore Antipa din Constanța, potrivit Euronews.ro.
Planurile sunt chiar mai ambițioase. Biologii ar vrea să ar vrea să adapteze chiar stridii japoneze și americane plus creveți de mari dimensiuni.
Investitorii interesați și-ar fi început treaba demult, însă abia în luna iulie Apele Române au anunțat că scot la licitație luciul de apă pentru activități de piscicultură și acvacultură.