Se confiscă pe loc! Iei amendă de 20.000 de lei. Legea din România nu permite

steag România, drapel

SURSA FOTO: Dreamstime

Garda de Mediu atrage din nou atenția asupra anumitor probleme cu care se confruntă în domeniul piscicol. Potrivit comisarilor, au fost acordate amenzi uriașe în urma controalelor. Despre ce este vorba, de fapt?

Activități ilegale în Delta Dunării în urma unui control

Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat recent o amplă acțiune de control în Delta Dunării, concentrată pe prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol.

În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, echipele de comisari din cadrul Comisariatului General și Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării au desfășurat verificări riguroase pentru a combate braconajul piscicol și alte activități ilegale care afectează ecosistemul fragil al Deltei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce a descoperit Garda de Mediu?

Pe parcursul acțiunilor, comisarii au descoperit și au confiscat 38 de capcane ilegale de crustacee, abandonate în Delta Dunării. Aceste unelte de pescuit ilegale contribuie la degradarea resurselor piscicole, punând în pericol biodiversitatea unică a zonei.

În plus, autoritățile au identificat lucrări de excavații neautorizate desfășurate în Rezervația Biosferei Delta Dunării, încălcând prevederile legale. Garda de Mediu a confirmat că aceste activități s-au realizat fără documentația necesară conform reglementărilor de protecție a mediului.

„În perioada 28.10.2024-01.11.2024, în baza Planului de Acţiune al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, echipe de comisari din cadrul Comisariatului General cât şi din cadrul Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au procedat la efectuarea de acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol. În timpul acţiunilor desfăşurate, au fost identificate şi extrase din abandon în vederea confiscării un număr de 38 de unelte de pescuit ilegale, tip capcane de crustacee”, a transmis Garda de Mediu.

SURSA FOTO: Facebook

Sancțiunile aplicate de Garda de Mediu

Ca urmare a neconformităților constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi de 20.000 de lei pentru persoana fizică implicată în lucrările ilegale.

Garda de Mediu a sesizat, de asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, solicitând deschiderea unui dosar penal pentru investigarea faptelor grave.

„Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate 2 sancţiuni contraventionale-amenzi în cuantum de 20.000 lei pentru persoana fizică care a făcut obiectul verificărilor”, au adăugat comisarii.

Delta Dunării – zonă protejată de importanță europeană

Zona este inclusă în Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000, un sistem de arii naturale protejate care conservă habitate și specii de interes comunitar.

Potrivit legislației românești, activitățile care pot avea un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice și habitatelor din aceste zone protejate sunt interzise fără avizele și actele necesare. Orice intervenție neautorizată poate pune în pericol echilibrul natural al Deltei.

Prin acțiunile lor, comisarii Gărzii de Mediu demonstrează angajamentul autorităților de a proteja acest patrimoniu natural deosebit și de a descuraja activitățile ilegale care afectează grav ecosistemul Deltei Dunării.