În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au aplicat amenzi în valoare totală de 70.100 lei. Ei au confiscat bunuri în valoare de peste 728.400 lei. Acestea au fost oprite de la vânzare pentru a proteja consumatorii, conform unei informări a Poliției de Frontieră.

De asemenea, din cauza lucrărilor de reparație de la Podul Giurgiu-Ruse, care vor dura doi ani, polițiștii de frontieră recomandă șoferilor să utilizeze aplicația Trafic-On-line. Cu ajutorul acesteia, pot verifica timpul de așteptare și pot găsi rute alternative.

Poliția de Frontieră a făcut controale la graniță

În ultimele 24 de ore, polițiștii români de frontieră au identificat 148 de încălcări ale legislației române în toate punctele de frontieră și în „zona verde”. Dintre acestea, 86 au fost infracțiuni și 62 contravenții.

În urma acestor constatări, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 70.100 lei (aproximativ 14.000 de euro. Au fost confiscate bunuri în valoare de peste 728.400 lei (peste 145.000 de euro). Acestea au fost oprite de la comercializare pentru a proteja consumatorii.

Politia de Frontiera, control, verificare, granita
SURSA FOTO: Facebook/Politia de Frontiera

35 de cetățeni străini au fost refuzați la intrarea în România

De asemenea, au fost refuzați la intrarea în țară 35 de cetățeni străini. Ei nu îndeplineau condițiile legale. Un număr de 17 cetățeni români au fost împiedicați la graniță să părăsească țara din diverse motive legale, conform informațiilor furnizate de Poliția de Frontieră.

„În ceea ce priveşte cetăţenii ucraineni, pentru aceştia lucrătorii noştri efectuează formalităţile de control la trecerea frontierei, în conformitate cu reglementările naţionale şi comunitare în domeniu, începând cu data de 10.02.2022, până la 19.07.2024, la nivel naţional, intrând în România 9.033.191 cetăţeni ucraineni”, menţionează sursa citată.

Trafic on-line, aplicația care oferă timpii de așteptare

Poliția de Frontieră au explicat că cetățenii care doresc să călătorească în străinătate pot consulta informațiile despre timpul de așteptare în punctele de frontieră deschise traficului internațional prin aplicația Trafic on-line. Ea e accesibilă la adresa https://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Începând cu 31 martie 2024, Poliția de Frontieră din aeroporturi și porturi maritime nu vor mai efectua formalitățile de control pentru persoanele care călătoresc în spațiul Schengen. Totuși, aceștia, împreună cu colegii de la poliție, imigrare și jandarmerie, vor desfășura acțiuni punctuale. Acestea sunt demarate pentru verificarea identității și a statutului legal al călătorilor. În plus, se urmărește prevenirea și combaterea activităților ilegale.

Pentru aceste verificări, polițiștii de frontieră sunt echipați cu terminale mobile conectate la bazele de date relevante ale autorităților române și ale Spațiului Schengen. În ultimele 24 de ore, aceștia au realizat peste 4.900 de verificări utilizând aplicația eDAC.

Recomandările Poliției de Frontieră pentru Podul Prieteniei

Poliția de Frontieră reamintește că pe partea bulgară a Podului Prieteniei dintre Giurgiu și Ruse se desfășoară lucrări de reparații. Acestea vor dura aproximativ doi ani, cu activitate zilnică de 10-12 ore.

În timpul reparațiilor, circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.

Având în vedere că timpul de așteptare la PTF Giurgiu va fi crescut, polițiștii de frontieră au făcut o sere de recomandări șoferilor. Ei sunt sfătuiți să utilizeze aplicația Trafic On-line pentru a verifica timpul mediu de așteptare în punctele de trecere.

De asemenea, se sugerează folosirea altor puncte de trecere a frontierei deschise în regim internațional la granița cu Republica Bulgaria, inclusiv:

  • În județul Dolj: PTF Calafat și PTF Bechet (BAC);
  • În județul Teleorman: PTF Zimnicea (BAC) și PTF Turnu Măgurele (BAC);
  • În județul Călărași: PTF Călărași (BAC);
  • În județul Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, cu program de funcționare între orele 08.00 și 20.00.

Pentru a fluidiza traficul, ITPF Giurgiu a suplimentat atât arterele de control, cât și numărul polițiștilor de frontieră care verifică documentele de călătorie, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere. De asemenea, polițiștii de frontieră acționează conform unui plan de măsuri în cooperare cu instituțiile publice în domeniul ordinii și siguranței publice. Ei mențin legătura constantă cu autoritățile de frontieră din statul vecin, pentru a implementa măsuri comune.