CNIR a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat, vineri, licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut publică vestea pe pagina sa de Facebook, subliniind importanța acestui proiect.

Proiectul presupune construirea a 51 de kilometri de drum expres, cu o valoare estimată de peste 6 miliarde lei și un termen de realizare de 48 de luni. Licitația este deschisă până pe 18 februarie 2025, iar lucrările vor include poduri, viaducte și infrastructură modernă, cu impact economic și de trafic semnificativ.

„Pas important pentru construcția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț! CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere) a lansat, astăzi, licitația pentru proiectarea și execuția acestui nou drum expres (51 km), cu o valoare maximă de peste 6 miliarde lei (fără TVA).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 februarie 2025. Noul drum de mare viteză va asigura legătura dintre municipiul Piatra Neamț și Autostrada Moldovei (A7)”, a declarat Grindeanu.

Proiectul presupune construirea a 51 de kilometri de drum expres, iar contractul acordă câștigătorului licitației un termen de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor, totalizând 48 de luni pentru finalizarea întregului proiect.

Se reduce traficul în regiune

Potrivit unui comunicat al CNIR, Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț va asigura condiții moderne de transport între cele două municipii, reducând traficul greu și de tranzit din interiorul orașelor și asigurând legătura cu Autostrada Moldovei A7.

Acest proiect va contribui semnificativ la dezvoltarea infrastructurii regionale și va sprijini creșterea economică a zonei.

autostradă Sibiu-Pitești
SURSĂ FOTO: Facebook/Cristian Pistol

Licitația se desfășoară într-un singur lot, iar finanțarea va proveni din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat.

Proiectul va crea locuri de muncă în Bacău și Neamț

Proiectul include realizarea a 30 de structuri de tip pod, pasaj și viaduct, iar cel mai mare viaduct, cu o lungime de 1.072 metri, va fi construit la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei, A7, pe secțiunea Bacău – Pașcani. De asemenea, sunt prevăzute cinci noduri rutiere, un spațiu de servicii tip S3 și un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).

Pe traseul care se va întinde pe teritoriul județelor Bacău și Neamț vor fi amenajate perdele forestiere pe aproximativ 20 de kilometri.

În cadrul licitației, constructorii vor primi punctaje suplimentare pentru angajarea persoanelor fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț. Studiul de fezabilitate estimează că vor fi necesare aproximativ 1800 de locuri de muncă pe durata execuției lucrărilor.