CNAIR a semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului Expres Cluj – Dej
Compania de Drumuri a informat că, pe 23 decembrie 2024, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului Expres Cluj – Dej, cu ofertantul desemnat câștigător, respectiv Asocierea Specialist Consulting SRL (lider), Specialist Smart Group SRL și Perfect Consult Europe SRL.
Valoarea contractului de servicii este de 27.521.381,44 Lei, exclusiv TVA.
Durata contractului este de 21 de luni, dintre care 18 luni sunt alocate pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
Finanțarea acestui contract va proveni din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Programul Transport, corespunzător perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027. Acesta este în concordanță cu obiectivele strategice ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din cadrul Planului Investițional 2021-2030, având ca scop susținerea sustenabilității, dezvoltării economice și utilizarea dublă a infrastructurii de transport.
Beneficiile pe care la va aduce Drumul Expres Cluj – Dej
Potrivit CNAIR, construcția viitorului Drum Expres Cluj – Dej, cu o lungime estimată de 75 km, va aduce o serie de efecte pozitive așteptate, printre care:
- reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare între localitățile Cluj și Dej, precum și conexiunea cu viitoarele drumuri, respectiv Drum Transregio Gilău – Apahida (TR Feleac, indicativ TR 35) și Autostrada A3 Transilvania;
- îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
- reducerea numărului de accidente și creșterea confortului în timpul călătoriei;
- reducerea poluării sonore în zona localităților urbane Cluj – Dej;
- reducerea emisiilor de poluanți și a impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, care va fi deviat pe autostrăzi, cât și a traficului din zona urbană.
S-a deschis circulația pe un nou segment din A7
În altă ordine de idei, amintim că, luni, pe 23 decembrie, a fost deschis traficul pe segmentul de 21 de kilometri dintre Dumbrava și Mizil, parte a autostrăzii A7, conform unui anunț al CNAIR.
Cristian Pistol, directorul general al companiei, a declarat că, odată cu deschiderea acestui nou tronson, traficul poate circula acum pe 102 kilometri din cei 320 ai autostrăzii A7, drum care beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În perioada sărbătorilor de Crăciun, autoritățile au impus restricții temporare pentru traficul greu pe Valea Oltului, vizând camioanele cu o masă mai mare de 7,5 tone, pe tronsonul dintre Pitești, Râmnicu Vâlcea și Veștem.
Astfel, pe 24 decembrie, aceste vehicule nu vor putea circula între orele 18:00 și 22:00. În zilele de 25, 26 și 27 decembrie, restricțiile vor fi valabile între orele 06:00 și 22:00, pentru a facilita circulația generală în perioada aglomerată a sărbătorilor.
Scopul acestei măsuri este de a reduce congestionarea traficului pe drumurile intens circulate, având în vedere fluxul crescut de vehicule în această perioadă.