În plus, este pentru prima dată când președintele rus Vladimir Putin a participat la un forum alături de șefii marilor economii ale lumii, după ce Rusia a devenit un stat paria, în urma invadării Ucrainei.
Președintele chinez Xi Jinping s-a alăturat liderilor din Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud prin intermediul unui link video, pentru a discuta probleme de interes comun, tematica summit-ului din acest an fiind deschiderea unei „noi ere” pentru dezvoltarea globală.
Pe de altă parte, este un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni dure din partea Occidentului, nu este singură, comentează CNN.
Dincolo de aparențe, invazia din Ucraina ar putea aduce anumite probleme în sânul BRICS
Este un mesaj care poate rezona și mai clar, în condițiile în care, cu multe săptămâni înainte de invazie, Rusia și China anunțau că relația lor ”este foarte bună”, iar liderii BRICS au evitat să condamne Rusia pentru declanșarea războiului din Ucraina. Dincolo de aparențe, invazia lui Putin ar putea aduce anumite probleme în sânul BRICS, care reunește economii emergente majore, despre care se spune că au la bază ideologii nepotrivite.
Conceptul de BRICS a fost creat de analistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs, dar de atunci s-a transformat într-o entitate politică. BRICS, creat în anul 2009, a fost descris și ca un grup anti-hegemonic, adică anti-american, un „prototip al lumii multipolare”.
Un mare avantaj pentru Putin
Decizia grupului de a continua cu acest al-14-lea Summit anual reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, a situației din Ucraina, care se distanțează cu mult de aceea a Occidentului, spun experții. „Vorbim despre niște economii importante, ai căror lideri sunt dispuși să fie văzuți alături de Putin, chiar dacă totul se întâmplă doar pe o platformă virtuală”, a declarat Sushant Singh, membru la Centrul de Cercetare a Politicilor (CPR) din New Delhi. ”Faptul că Putin este binevenit, și nu e considerat un paria, este un mare avantaj pentru el”, susține Singh.
În vremuri tulburi, China își urmărește propria agendă
China, gazda din acest an a summit-ului și de departe cea mai puternică țară din punct de vedere economic dintre cele cinci, care reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial, pare să se concentreze pe propria sa agendă: promovarea noilor sale inițiative de dezvoltare și securitate la nivel global, precum și respingerea dominației SUA, subliniază CNN.
Țările BRICS ar trebui să „întărească încrederea politică reciprocă și cooperarea în materie de securitate”, să se coordoneze pe probleme internaționale și regionale majore, să se adapteze intereselor esențiale ale altora și „să se opună hegemonismului și politicii puterii”, a spus Xi, într-un discurs adresat miniștrilor de Externe BRICS, luna trecută. El a cerut grupului să promoveze dezvoltarea în aceste ”vremuri tulburi și de transformare”.
BRICS, un fel de contraofensivă față de renașterea NATO
În actualul context geopolitic complex, care include războiul din Europa și decuplarea economică tot mai mare dintre China și SUA, Summitul oferă Beijingului o platformă excelentă de a-și promova viziunea asupra modului în care ar trebui să fie conduse relațiile internaționale, susțin analiștii.
„BRICS este un fel de contraofensivă diplomatică a Chinei, atât față de renașterea NATO, cât și față de creșterea mecanismelor indo-pacifice, concepute să țină în frâu puterea chineză”, spune Huang Yanzhong, membru la Consiliul pentru Relații Externe.
„Beijingul se simte din ce în ce mai izolat în acest moment, deoarece tensiunile cu SUA și aliații săi continuă ca urmare a sprijinului său tacit pentru invazia Rusiei”, a explicat acesta.
China a acuzat NATO că alianța ar fi fost cea care a provocat Rusia să atace Ucraina. O retorică similară a existat și în dezbaterea publică din India. În Africa de Sud, președinetele Cyril Ramaphosa afirma că războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO „ar fi ținut seama de avertismentele” privind posibila aderarea a Ucrainei la alianța militară.