Pensionarii elvețienii vor beneficia de a 13-a pensie anuală, după ce alegătorii au votat o majorare pentru toate pensiile. E pentru prima dată când acestea se majorează prin plebiscit.
Alegătorii elvețieni au susținut un plan de creștere pentru toate pensiile, fiind pentru prima dată în istoria țării când beneficiile sociale au fost majorate prin plebiscit, transmite Bloomberg.
Propunerea de a introduce o a 13-a plată anuală pentru pensionari a fost susținută de 58,2% din electorat și a îndeplinit, de asemenea, cerința suplimentară de a fi adoptată în cantoanele elvețiene. O a doua inițiativă de creștere a vârstei de pensionare – și, ulterior, de legare a acesteia de speranța de viață – a fost respinsă, întrunind doar 25,3% din voturi.
Pensiile elvețienilor vor fi majorate din 2026
Sondajele de opinie dinaintea zilei de duminică sugeraseră că adoptarea măsurii care majorează pensiile cu aproximativ 8% ar fi fost la limită. Din 1848, alegătorii elvețieni nu au mai aprobat niciodată planuri de creștere a prestațiilor sociale plătite de stat. Inițiativa a fost introdusă de sindicate, care au declarat că majorarea costului vieții a diminuat puterea de cumpărare a pensionarilor.
Aprobarea este un „moment decisiv pentru Elveția”, potrivit analistului politic Georg Lutz.
„Cu doar zece ani în urmă, cu partidele burgheze și asociațiile de afaceri împotrivă, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio șansă”, a declarat el înainte de vot.
Salvarea Credit Suisse, orchestrată de guvern anul trecut, ar fi putut favoriza rezultatul, potrivit lui Michael Hermann, șeful institutului de sondaje Sotomo.
„Mulți cred că antreprenorii și managerii au încălcat contractul social nescris al Elveției: că managerii sunt modești cu bonusurile și desfrâul, iar oamenii sunt modești cu cereri sociale”, a declarat el pentru ziarul SonntagsZeitung.
„Oamenii sunt supărați de mult timp pe comportamentul corporațiilor, al managerilor, al evazioniștilor fiscali. Așa că auziți adesea acum: ‘Dacă ei se ajută pe ei înșiși, atunci și noi vrem ceva pentru noi'”.
Pensiile vor fi majorate începând cu 2026, potrivit textului inițiativei. Inițiatorii nu au furnizat un plan de finanțare a costului anual suplimentar estimat la 4,1 miliarde de franci elvețieni (4,7 miliarde de dolari), astfel că votul va determina guvernul – care recomandase respingerea acesteia – să se străduiască să găsească banii necesari.
TVA ar putea crește din cauza majorării pensiilor
Ministrul de finanțe, Karin Keller-Sutter, a declarat că, întrucât Elveția are deja un deficit bugetar, aprobarea va necesita probabil o creștere a taxei pe valoarea adăugată.
„Aceasta este o zi întunecată pentru generațiile tinere”, a declarat deputatul Christian Wasserfallen, de la FDP (centru-dreapta), într-o postare pe X. „Sunt mândru de toți tinerii care se angajează pentru pensii sigure. Astăzi am pierdut”.
FDP – partidul lui Keller-Sutter – va respinge orice creștere a taxelor pentru întreprinderi pentru a finanța pensiile mai mari, cu excepția cazului în care acestea sunt legate de reforme structurale care să economisească bani, a declarat grupul într-o declarație trimisă prin e-mail.
Majorarea pensiilor a beneficiat de un sprijin deosebit de puternic în cantoanele francofone și italofone, în timp ce alegătorii din cea mai mare parte germanofonă au fost mai sceptici, potrivit datelor guvernamentale. Prezența la vot în întreaga țară a depășit 58%.