Sute de români vor rămâne fără loc de muncă. Urmează să aibă loc proteste

Sindicatele anunță că siguranța sistemului energetic din România este ameninţată, iar 500 de mineri urmează să-și piardă locurile de muncă până la sfârșitul acestui an.

În acest context, președintele sindicatului de la Complexul Energetic Oltenia anunță proteste și critică ordonanță care elimină termenul de rezervă tehnică pentru grupurile energetice ce urmează să fie scoase din funcțiune.

Sunt vizate de restructurări și subunitățile care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. În aceste condiții, nu se mai poate vorbi despre siguranța sistemului energetic din România, susțin sindicatele.

Sindicatul Mine Energie Oltenia, care este un sindicat majoritar și care a anunțat că dorește să facă proteste, susține că această ordonanță va stinge lumina în toată țara, că lucrurile încep să devină extrem de periculoase pentru populație și pentru economia românească.

În cazul în care nu se revine la această ordonanță, sigur se va recurge la ample acțiuni de protest, acțiuni la care se vor alia și alte federații din minerit și energie, transmit sindicatele. Programul acestor proteste va fi stabilit în câteva zile şi pot include chiar deplasări ale minerilor în Capitală.

Decizia luată de Guvern

Amintim că un proiect de hotărâre de Guvern arată că închiderea unor termocentrale pe cărbune a fost amânată până pe 31 octombrie 2023. Este vorba despre grupurile energetice pe bază de lignit Rovinari 3 şi Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată totală de 660 MW.

Nota de fundamentare a hotărârii arată că este vizată amânarea închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora.

„Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea amânării închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., până la data de 31.10.2023”, este scris în nota de fundamentare.

Decizia a fost luată în contextul în care România se confruntă în momentul de față cu o situație de criză energetică cauzată de efectele războiului din Ucraina care a condus la eliminarea unor surse de aprovizionare a statelor membre ale Uniunii Europene, precum cele din Federația Rusă.