Marţi, 31 august, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a făcut bilanţul primelor zece luni de mandat. Cu această ocazie, el a vorbit şi despre subiectul delicat al companiilor municipale.
La prezentarea bilanţului după primele zece luni de mandat, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit şi despre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea.
2.700 de oameni urmează să fie disponibilizaţi din companiile municipale din Capitală
Actualul edil a declarat, marţi, că a închis până acum 14 din cele 16 companii create de fosta administrație, urmând a fi disponibilizați 2.700 de angajați. El vorbeşte despre un prejudiciu de sute de milioane de euro lăsat în urmă de aceste companii. Numai cheltuielile salariale ale acestora se ridicau la 150 de milioane de lei pe an.
“E un prejudiciu de sute de milioane de euro. Vă aduc aminte doar că în urma unui control al Ministerului Finanțelor am sesizat DNA-ul pentru gravele prejudicii și abuzuri de la Compania de Cimitire, unde s-au eludat proceduri de achiziție publică, unde s-au cumpărat cu sume mult peste prețul pieței mai multe bunuri”, a precizat Nicuşor Dan, vorbind despre cheltuielile “exagerate pe care aceste companii municipale le-au produs în bugetul orașului”.
Singurele două companii municipale care nu au fost deocamdată închise sunt cele de parcuri şi de protecţie civilă, însă Nicuşor Dan dă asigurări că şi acestea vor fi desființate „curând”, transmite Digi24.
Patru companii vor fi menţinute provizoriu, iar alte patru vor fi păstrate
Există totuşi şi patru companii care vor fi menţinute provizoriu. Este vorba despre cele care “asigură niște servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura municipalității”, spune Nicuşor Dan.
Este vorba de iluminatul public, de întreținerea semafoarelor, de activitatea de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și de compania imobiliară care are în administrare blocul social din Ghencea.
STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica vor fi păstrate, a mai precizat primarul general.
Multe dintre aceste companii au utilaje importante cumpărate din bani publici și se dorește ca acestea să revină în spațiul public. El a precizat că închiderea companiilor municipale nu a fost „o simplă operațiune administrativă, au fost dificultăți tehnice serioase”.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei