Ora de iarnă 2024. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. De exemplu, pot exista cazuri în care anumite persoane nu se adaptează la noul orar de somn. Astfel, realizarea trecerii într-o zi de weekend ar putea minimiza eventualele efecte negative asupra organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate da peste cap programul de odihnă

Schimbarea orei este realizată într-o zi de weekend, când majoritatea oamenilor nu sunt la serviciu sau nu au un program fix de lucru. Această decizie poate permite o adaptare ușoară la noul program.

Specialiștii subliniază că această schimbare poate produce efecte negative fizice și psihice în rândul multor persoane. În primul rând, calitatea somnului poate fi afectată, mai ales în rândul copiilor și vârstnicilor. Astfel, pot interveni stări de oboseală cronică.

Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie, a oferit mai multe explicații.

El spune că schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare sau o senzație de oboseală pe timpul zilei.

La rândul lor, aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca și pot provoca accidente rutiere.

„Schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere.

Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat Răzvan Lungu pentru Digi24.

ora de vară, ora de iarnă
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai mult, trecerea la ora de iarnă implică și o diminuare a expunerii la lumina solară, în a doua parte a zilei. Acest lucru poate avea consecințe psihologice și emoționale pentru anumite persoane vulnerabile. Este vorba în special de persoanele predispuse la tulburări afective sezoniere.

Schimbarea orei se face de două ori pe an în România

Amintim că schimbarea orei se face de două ori pe an în România. Mai precis, se întâmplă în lunile Martie, când se trece la ora de vară, și octombrie, când trecem la ora de iarnă.

În ambele cazuri, ora se schimbă doar într-o zi de weekend. În ultima sâmbătă spre duminică din luna octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00.