Ministrul Sănătății ne sfătuiește să avem acasă pastile de iodură de potasiu
La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a împiedica armata ucraineană să își elibereze teritoriul suveran de sub dominația Rusiei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că fiecare cetățean trebuie să aibă un comportament responsabil și să ia de la farmacie pastile de iodură de potasiu în cazul în care avertismentul președintelui rus va deveni realitate.
El își dorește să evităm apariția unei noi crize, anume cea a distribuției pastilelor de iod întrucât aceste medicamente se distribuie greu. El a afirmat, totodată, că, acum, așteaptă statistica pentru luna septembrie privind numărul cetățenilor români care au ridicat pastilele de iodură de potasiu.
„Pentru luna august, interesul pentru această substanță, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziţia populaţiei, este ceva mai mare. Să vedem dacă, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a declarat Alexandru Rafila.
Peste 1.000 de români au solicitat iodură de potasiu în luna iulie
Vă amintim că, zilele trecute, ministrul Sănătății a anunțat că în luna iunie 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru iodura de potasiu. În luna august, numărul acestora a fost de 230.000 de oameni.
„În luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obțină prescripție, în luna august, însă avem vreo 230.000. E o creștere importantă. Sigur, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile, este încă puțin, dar așteptăm cu încredere și cifrele din luna septembrie”, a spus ministrul Sănătății.
„Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. (…) Orice lucru se poate întâmpla.
Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.