Green Deal s-ar putea transforma în Green Growth Deal

Green Deal s-ar putea transforma în Green Growth Deal! Partidul Popular European (PPE), cea mai importantă formaţiune politică din Parlamentul European (PE), vrea să propună statelor membre din UE revizuirea normelor de protecție a mediului înconjurător impuse de Green Deal.

Mai exact, PPE ar vrea ca mașinile clasice, care merg pe benzină/motorină, să poată circula în UE şi după 2035.

PPE îşi va reafirma sprijinul faţă de obiectivele eco ale UE privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în acest deceniu şi ajungerea la neutralitate climatică până la mijlocul secolului XXI.

Totuși, PPE vrea ca blocul comunitar să protejeze companiile auto europene, potrivit unei variante de lucru a strategiei sale pentru următorii cinci ani, consultată recent de agenția de presă Bloomberg. În planul său în cinci puncte, PPE cere, totodată, consolidarea apărării, oprirea migraţiei ilegale, impulsionarea economiei şi comerţului şi transformarea UE într-o entitate mai democratică.

Mai exact, PPE vrea să transforme „Green Deal” în „Green Growth Deal”, un nou pact, care ar urma să fie discutat, săptămâna aceasta, la Cascais, Portugalia. Noul document ar urma să fie aprobat de liderii PPE în cursul zilei de joi. PPE a luat această inițiativă după ce îngrijorările alegătorilor legate de costurile ridicate de tranziţia ecologică au dus la creșterea sprijinul pentru partidele conservatoare şi cele de extremă dreapta la alegerile europarlamentare din acest an.

„Susţinem obiectivele climatice dar vrem să le atingem cu mai puţină birocraţie şi cu mai multă deschidere tehnologică. Avem nevoie să ajutăm industria şi să sprijinim oamenii să facă faţă reglementărilor”, a zis Peter Liese, un europarlamentar german care coordonează politicile de mediu în cadrul PPE.

Peter Liese
Peter Liese (SURSA FOTO: Twitter, Peter Liese MEP)

PPE vrea să salveze motoarele cu combustie

În 2023, PPE s-a opus unor reglementări de mediu, care ar fi cerut ca noile autoturisme să aibă emisii zero, după 2035. În prezent, formațiunea politică vrea să salveze motoarele cu combustie.

„Cred că avem nevoie de o modificare a legii şi ar fi bine dacă preşedinta Ursula von der Leyen ar urgenta procedura de revizuire şi ar veni cu o propunere cât mai curând posibil.

Dacă asta va fi în 2026 este mai bine decât niciodată iar dacă va fi făcută în 2025 este şi mai bine”, a adăugat Peter Liese.

Germania, de exemplu, vrea ca autoturismele care folosesc combustibili sintetici să circule şi după 2035. Această tehnologie ar oferi o alternativă la automobilele electrice, al căror impact asupra mediului înconjurător ar trebui analizat pentru întregul lor ciclu de viaţă.