Noaptea dintre ani se apropie cu paşi repezi, iar mulţi români vor petrece de Revelion alături de familie sau de prieteni.
Cum evităm să ne îmbolnăvim de COVID în noaptea de Revelion?
Autorităţile au impus şi în acest an anumite restricţii, în contextul pandemiei de COVID-19, iar apariţia noii tulpini Omicron a complicat şi mai mult lucrurile. Medicii atrag atenţia că petrecerile de Revelion în spaţii închise prezintă un risc mare de infectare cu coronavirus.
Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Bucureşti, ne recomandă să limităm, pe cât posibil, interacţiunile pe care le avem cu persoanele străine, fie că este vorba despre propria locuinţă sau de o petrecere într-un restaurant.
“Cred că problema ar trebui pusă în felul următor: Cum să reușim să reducem starea de infectare? Riscul rămâne, mai ales dacă vorbim despre spațiile închise. Aici va fi destul de greu, indiferent dacă mergem la restaurant sau mergem la cineva acasă.
Este greu de crezut că vom rămâne cu mască sau că vom avea distanțare. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Prin urmare, probabil, cel mai bine ar fi să încercăm să avem cât mai puține interacțiuni cu persoanele străine”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru DCNews.
“Riscul de infectare există, categoric”. Ce ar trebui să facă oamenii înainte de a merge la petrecere?
Testele rapide ar putea reprezenta o soluţie pentru a creşte gradul de siguranţă al acestor petreceri de Revelion, însă medicul subliniază totuşi că rezultatele testelor rapide antigen sunt orientative. “Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute”, afirmă Adrian Marinescu.
“Altfel spus, contează câți vom fi la acea petrecere. În situația în care sunt mulți, nu cunoști exact ce e cu persoanele respective. Pot să fie asimptomatici sau ușor simptomatici. Riscul de infectare există, categoric.
Ar fi și varianta de testare înainte de Revelion. Vorbim despre teste rapide, bineînțeles. Însă, ele pot fi orientative. Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute. Ar fi o variantă de luat în calcul”, a mai declarat directorul medical de la “Matei Balş”.
Petreceri interzise de Revelion în România?
Ar fi o soluţie interzicerea petrecerilor de Revelion, aşa cum se întâmplă în alte ţări? Adrian Marinescu spune că acest lucru nu s-ar putea face, cel mult s-ar putea limita numărul de persoane care pot participa la un astfel de eveniment într-un local.
“Este foarte greu de crezut că se pot interzice petrecerile de Revelion. Oricum, ele nu sunt interzise nicăieri, la nivel de restaurant. S-ar putea discuta despre un număr mai mic de persoane, dar nu ai cum să interzici o petrecere privată, în măsura în care, până la urmă, nici nu ai cum să o identifici.
Trebuie doar să fim conștienți că riscul există și că varianta Omicron se transmite mult mai ușor decât varianta Delta. Prin urmare, trebuie să plecăm de la ceea ce știm deja”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.