Se dă lege în România! Proprietarii care scapă de impozite locale timp de trei ani

taxe

SURSA FOTO: Dreamstime

Un proiect de lege propus de Uniunea Salvați România (USR) spune că dacă o clădire este construită cu 30% materiale reciclate, proprietarul nu va trebui să plătească impozite locale timp de trei ani.

Dacă o clădire este construită cu 30% materiale reciclate, proprietarul nu va trebui să plătească impozite locale

Mai mulți parlamentari USR au propus o lege care spune că, dacă o clădire este construită cu 30% materiale reciclate, proprietarul nu va mai plăti impozite locale timp de trei ani. Diana Buzoianu, Remus Negoi, Aurel Oprinoiu și Raoul Trifan sunt cei care au inițiat această lege, care are scopul de a gestiona mai bine deșeurile din construcții și demolări.

Proiectul de lege urmărește să îmbunătățească reciclarea și valorificarea acestor deșeuri în România, pentru a proteja sănătatea, mediul și pentru a promova o economie mai sustenabilă în construcții.

Proiectul de lege spune că, dacă pentru construirea unei clădiri noi s-au folosit cel puțin 30% materiale reciclate, proprietarul nu va plăti impozite locale pentru acea clădire timp de cel puțin trei ani. USR cere ca cei care obțin autorizații de construcție să facă planuri pentru gestionarea deșeurilor, să ceară primăriilor soluții de reciclare și să prezinte un raport final care va fi verificat de stat.

Autoritățile trebuie să folosească 25% materiale reciclate pentru lucrările de modernizare a infrastructurii de transport. Legea propune reguli clare pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări, cu obiectivul de a valorifica cel puțin 70% din deșeurile care nu sunt periculoase.

Scopul este de a crea politici mai eficiente, de a crește rata de reciclare și reutilizare, de a combate depozitarea ilegală a deșeurilor și de a încuraja demolarea selectivă pentru a gestiona în siguranță substanțele periculoase. Legea va contribui la reducerea poluării și a impactului negativ asupra mediului. Adoptarea acestei legi va aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru sectorul construcțiilor, stimulând reciclarea și reducând consumul de resurse naturale. O gestionare mai bună a deșeurilor din construcții va îmbunătăți calitatea vieții și va deschide oportunități de dezvoltare în infrastructură și construcții civile.

Explicația inițiatorilor proiectului de lege

„Avem dreptul fundamental la sănătate doar pe hârtie. În fapt, respirăm un aer care ne otrăveşte, iar casele noastre stau lângă munţi de deşeuri din construcţii, unele dintre ele periculoase. Vrem să trăim într-un mediu curat, la fel cum trăiesc germanii, francezii sau spaniolii.

Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcţii şi să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate şi la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputatul Diana Buzoianu.

Diana Buzoianu (SURSA FOTO: Usr.ro)

„Această iniţiativă este un pas decisiv pentru ca România să-şi îmbunătăţească performanţele în domeniul protecţiei mediului şi să se alinieze cu ţintele europene privind sustenabilitatea.

Pe lângă beneficiile ecologice evidente, această lege va stimula şi competitivitatea sectorului construcţiilor, va deschide noi oportunităţi de afaceri şi va crea locuri de muncă în industrii legate de reciclare şi inovare tehnologică”, a explicat senatorul USR Remus Negoi.

Remus Negoi (SURSA FOTO: Usr.ro)