Se dă lege în România! Schimbare majoră pentru toți posesorii auto. Se întâmplă în maxim două luni

trafic masini ambuteiaj aglomeratie

SURSA FOTO: Dreamstime

Deputatul USR Cristian Ichim, vicepreședintele Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților, a vorbit, vineri, despre un proiect extrem de important în ceea ce privește traficul rutier. El spune că proiectul ar putea fi votat în maxim două luni.

Traficul rutier ar putea fi supravegheat video! Va constata automat abaterile rutiere

În cursul zilei de vineri, deputatul USR Cristian Ichim a declarat că un proiect ce vizează sistemul de monitorizare video a traficului ar putea fi votat în maxim două luni. Vicepreședintele Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților mai spune că acest proiect, care prevede și constatarea automată a abaterilor rutiere, ar putea fi votat în intervalul anterior dacă există consens politic.

„În acest moment, este la Camera Deputaţilor un proiect care va ajunge probabil până la sfârşitul acestei luni, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor. În acest proiect este prinsă baza legală a acestor sisteme de monitorizare video, dar şi constatarea automată a abaterilor rutiere. În maximum două luni, dacă există un consens politic (…). În afară de faptul că România şi-a luat acest angajament prin PNRR, trebuie să avem legislaţie. Deci sistemele, o parte din sisteme există.

Cadrul legal va veni la vot la plenul Camerei Deputaţilor şi va prinde sistemul camerelor de monitorizare, camerele inteligente care supraveghează tot traficul – depăşirea pe bandă continuă, trecerea la nivel de cale ferată, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, nepurtarea centurii de siguranţă, senzori, inclusiv senzorii la nivel de carosabil ce pot identifica depăşirea gabaritului. Deci toate aceste lucruri sunt prinse în acest proiect de lege„, a precizat Ichim, la o dezbatere organizată de DC News cu tema „Haos în trafic, mii de morţi pe şosele! Siguranţa rutieră, problema majoră în România”.

Ministerul Transporturilor a dat un punct de vedere pozitiv

Deputatul USR a mai spus că a primit de la Ministerul Transporturilor un punct de vedere pozitiv şi a introdus nişte amendamente la proiectul iniţial propus, în care au fost prinse toate precizările venite inclusiv de la Consiliul Legislativ.

„În acest moment, consider că în maxim două luni, în funcţie de decidentul politic, parlamentari şi de la grupurile parlamentare, putem avea legislaţie şi implementa până la sfârşitul anului tot acest sistem de monitorizare sau toate sistemele într-un cadru unitar”, a menţionat acesta.

Factorii care duc la accidente cu urmări grave

În cadrul acestei dezbateri au fost identificați factorii care duc la accidente rutiere grave – lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare şi a echipamentelor de monitorizare performante, lipsa educaţiei rutiere atât a pietonilor, cât şi a şoferilor.

„Să plecăm de la conştientizarea factorului politic, decidentului în general şi a Executivului, în mod special, că trebuie luate măsuri, avem mari probleme cu educaţia rutieră. În familie, în primul rând, copiii învaţă greşit cum să treacă strada, părinţii nu mai ştiu cum să înveţe copiii cum să se comporte pe stradă, la şcoală nu se mai face nimic, Ministerul Educaţiei s-a opus foarte mulţi ani la orele de educaţie rutieră (…), în şcoala generală nu învaţă nimeni copiii cum se comportă pe stradă.

În şcoala de şoferi nu se face nimic despre starea sau despre elementele tehnice ale maşinii moderne, nu se face nimic despre conducerea defensivă, sunt lucruri pe care trebuie să le învăţăm în şcoala de şoferi (…), iar după ce terminăm şcoala de şoferi nimeni nu ne mai învaţă nimic, nu se mai întâmplă nimic. (…) Până când nu vom înţelege că morţii de pe şosele sunt o problemă naţională, avem cei 1.800 de morţi pe an, avem cei aproximativ 8.000 de răniţi grav şi cei 30.000 de răniţi uşor, în fiecare an”, a afirmat Titi Aur, expert în conducere defensivă.