Consiliul Economic şi Social (CES) a dat, marţi, aviz favorabil iniţiativei legislative de modificare a Legii cetăţeniei române în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate din Camera Deputaţilor.
CES, aviz favorabil pentru modificarea Legii cetăţeniei române
„Am obţinut un succes frumos pe calea promovării iniţiativei mele de modificare a Legii cetăţeniei române, în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa. Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil, cu o largă majoritate, acestei iniţiative. Am susţinut acest proiect vorbind din bisericuţa ortodoxă de la Brezonic, municipiul Bor din Valea Timocului, Serbia.
Toţi membrii CES care au luat cuvântul au apreciat mult proiectul meu de lege. Sper ca şi deputaţii şi senatorii PNL, PSD, USR şi UDMR să voteze în favoarea fraţilor de sânge din Balcani”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu marţi, pentru sursa citată.
Modificarea propusă constă în introducea unui nou articol în Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române cu următorul conţinut: cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin, al unui stat din Europa, care în mod liber îşi declară originea română şi apartenenţa la filonul lingvistic românesc, îşi asumă identitatea culturală română şi se declară român de pretutindeni, în înţelesul legii nr. 299/2007, republicată, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modificările şi completările ulterioare.
Proiectul de lege mai menţionează posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate. Totodată, o altă prevedere este referitoare la copiii minori ai solicitanţilor de cetăţenie română, în sensul că şi aceştia dobândesc cetăţenia română la solicitarea părinţilor odată cu cererea acestora sau ulterior, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.
Dobândirea cetățeniei române la cerere
Legea actuală prevede că cetățenia română se poate acorda la cerere în două situații:
– se poate acorda persoanei care nu a avut niciodată această cetățenie, dar o cere;
– se poate acorda persoanei care a avut această cetățenie și care cere redobândirea ei, cu păstrarea domiciliului în străinătate.
În primul caz, acordarea cetățeniei române la cerere privește pe cetățeanul străin sau persoana fără cetățenie care dorește să se integreze în societatea românească, dacă îndeplinește anumite condiții.
Mai exact, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.
Termenele de 8 respectiv, 5 ani, pot fi reduse până la jumătate în anumite cazuri.