Un proiect de lege propus de USR, depus la Parlament, vizează soluționarea acele dosare de pensii ale românilor care au muncit în străinătate în termen de șase luni.
Inițiativa legislativă urmărește modificarea art. 93 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Proiectul a fost propus de parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz, Oana Țoiu și Irineu Darău.
Soluționare în 6 luni pentru românii din diasporă cu dosare de pensionare
Inițiativa legislativă prevede că, potrivit instrumentelor juridice internaționale și europene la care România este parte, decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare trebuie să fie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România. Acest lucru se întâmplă în termen de șase luni de la data înregistrării cererii. În cazul în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii, termenul poate fi prelungit cu maximum trei luni.
Potrivit comunicatului USR, în prezent, legea prevede un termen de 45 de zile pentru soluționarea dosarelor de pensii. Acest termen se aplică, însă, doar românilor care au lucrat exclusiv pe teritoriul țării. Nu există un termen clar pentru procesarea acelor dosare de pensii pentru românii care au lucrat și în străinătate.
Peste 2.600 de dosare de pensii cu întârzieri
Potrivit senatorului USR de Diaspora, Radu Mihail, în prezent există peste 2.600 de dosare de pensii cu întârzieri în soluționare de peste șase luni. Acest lucru afectează mulți români care au lucrat și în afara țării. Ei trebuie să aștepte ani de zile pentru a primi pensia cuvenită.
„Este nedrept faţă de aceşti oameni care, în multe cazuri, au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate, departe de familii, în căutarea unui trai mai bun”, a afirmat Radu Mihail, conform sursei citate.
Deputata USR, Oana Țoiu, subliniază necesitatea găsirii de soluții și pentru cei peste 500.000 de români care au lucrat în străinătate și se apropie de vârsta pensionării. Această categorie de persoane reprezintă un segment important. Transferul drepturilor lor între țări este crucial.
USR spune că sunt patru milioane de români în afara granițelor
Deputata evidențiază că România are cei mai mulți lucrători mobili din Uniunea Europeană. E a indicat cifra de aproximativ patru milioane. În opinia sa, acest aspect subliniază importanța unor reglementări eficiente pentru a facilita transferul drepturilor lor între state.
„Reamintesc că am iniţiat şi legea care dă dreptul familiilor din Diaspora să aibă grupe de acomodare la şcolile din România pentru copiii lor, când se întorc”, a spus ea.
Ea a apreciat prelungirea termenului în care se pot cumpăra ani de vechime pentru pensia din Diaspora. În prezent, se impun termene scurte pentru soluționarea dosarelor, astfel încât românii cu ani de muncă în altă țară să beneficieze de drepturile lor cu promptitudine și eficiență.
Solicitarea depturilor de pensie comunitară este un fel de loterie
Potrivit inițiatorilor proiectului, termenul de șase luni pentru soluționarea respectivelor dosare de pensii comunitare/internaționale oferă o flexibilitate adecvată autorităților pentru a procesa dosarele în mod corespunzător, fără a încuraja întârzierile nejustificate.
„Pentru foarte mulţi români care au muncit în străinătate, solicitarea drepturilor de pensie comunitară este un fel de loterie, niciodată nu ştiu dacă va dura şase luni, un an sau trei ani să îşi primească drepturile. Vrem ca, prin această lege, casele teritoriale de pensii să trateze cetăţenii cu respect, să nu îi întârzie nejustificat şi să le comunice din timp dacă este ceva în neregulă cu dosarele lor”, a afirmat şi deputatul de Diaspora Iulian Lorincz, citat în comunicat.
Senatorul USR Irineu Darău subliniază că integrarea europeană deplină presupune și acordarea pensiilor comunitare.
„Pensiile comunitare permit cumularea anilor lucrați în diferite țări UE atât la calculul vechimii, cât și la calculul pensiei. De exemplu, dacă cineva a lucrat 15 ani în România și 20 de ani în Italia, se calculează stagiul complet de 35 de ani și Italia transferă României contribuțiile persoanei respective dacă iese la pensie în România”, mai menționează inițiatorii.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind forul decizional.