Republica Moldova introduce noțiunea de femicid

Republica Moldova introduce o propunere legislativă inovatoare ce vizează introducerea noțiunii de „femicid” în cadrul Legii privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Propunerea a venit din partea vicepreședintelui Parlamentului, Doina Gherman, în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Inițiativa este un răspuns direct la alarmantele statistici internaționale privind violența asupra femeilor.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce reprezintă femicidul?

Femicidul va fi definit ca cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, incluzând omorul intenționat sau vătămarea gravă a integrității corporale care a dus la deces, toate motivate de prejudecată de sex.

Pe lângă introducerea noțiunii de femicid, proiectul de lege propune și redefinirea violenței psihologice pentru a include violența cibernetică, o adaptație esențială în era digitală în care tehnologiile informației și comunicațiilor amplifică suferința victimelor pe termen lung.

femei
SURSA FOTO:unsplash.com/ Becca Tapert

Crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice

Documentul mai prevede crearea unui mecanism eficient de colectare a datelor statistice, sub coordonarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței, pentru a monitoriza și a interveni mai eficient în cazurile de violență împotriva femeilor și a violenței în familie.

De asemenea, propunerile includ protecția femeilor prin instituirea unor principii fundamentale cum ar fi respectarea demnității umane și drepturile fundamentale, promovând astfel egalitatea între sexe în toate aspectele legale și sociale.

Femei
Femei/SURSA FOTO: unsplash.com/

Numărul victimelor violenței este ridicat

Peste 89.000 de femei au fost ucise în 2022 din motive de sex. Aproape 49.000 de cazuri au fost comise de partenerii lor.

În plus, o femeie din trei suferă zilnic forme variate de violență din partea partenerului sau a membrilor familiei.

Propunerea legislativă consolidează angajamentul Republicii Moldova față de standardele internaționale în domeniul drepturilor femeilor și al protecției împotriva violenței.

Cele mai întâlnite forme de abuz

Agresiunile fizice și sexuale sau amenințările cu comiterea acestora sunt cele mai evidente forme de abuz și violență în familie. Sunt, de obicei, acțiunile care permit celorlalți să devină conștienți de problemă.

Utilizarea regulată a altor comportamente abuzive de către agresor, atunci când sunt întărite de unul sau mai multe acte de violență fizică, constituie un sistem mai larg de abuz.

Deși agresiunile fizice pot avea loc o singură dată sau ocazional, ele insuflă teama de viitoare atacuri violente. De asemenea, permit agresorului să preia controlul asupra vieții și situației victimei.