Foștii polițiști, inclusiv cei de penitenciar, ar urma să fie incluși în categoria rezerviștilor, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Apărării Naționale pus în dezbatere publică. Documentul prevede o serie de modificări la legea privind pregătirea populației pentru apărare, măsuri care vizează inclusiv cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Românii din străinătate, vizați de proiectul legislativ

Proiectul prevede introducerea termenului de stare de urgență, iar rezerviștii vor putea fi concentraţi sau mobilizați pe timp de pace pentru instruire timp de 15 zile calendaristice anual, precum și pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată. Centrele militare vor putea chema cetățenii încorporabili, recruții și rezerviștii de cel mult trei ori pe an pentru clarificarea situației militare.

Cetățenii încorporabili sau rezerviștii cu domiciliul în străinătate vor avea obligația să se prezinte maximum 15 zile calendaristice de la data notificării la centrele militare în evidența cărora se află.

Bărbații și femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar, vor putea solicita pe timp de pace să participe pe bază de voluntariat la un program de pregătire militară de bază. Durata va fi de până la 4 luni, iar cei care vor participa vor fi considerați militari voluntari în termen.

MApN vrea să crească numărul rezerviștilor

„Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, arată MApN.

Persoanele admise în instituțiile militare de învățământ, cu excepția celor din colegiile naționale militare, dar şi studenții din instituțiile civile școlarizați pentru nevoile Ministerului Apărării sau a altor instituții cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, vor fi considerați voluntari. Elevii și studenții școlilor de poliție și de poliție penitenciară vor beneficia de aceleași drepturi ca și tinerii din școlile militare.

Prin introducerea acestui concept, spune MApN, se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Ca urmare, cetăţenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.