BNS solicită oprirea OUG privind procesele legate de drepturile salariale și de pensii

Blocul Național Sindical (BNS) a cerut ministerului Justiției și Guvernului României să oprească promovarea ordonanței de urgență în forma actuală, care vizează procesele legate de drepturile salariale și de pensii. Conform unui comunicat al organizației sindicale, proiectul ordonanței ar avea un impact negativ asupra sistemului judiciar și asupra justiției pentru angajați.

BNS subliniază că actul normativ face referire la măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a proceselor privind prestațiile de asigurări sociale. Publicat pe site-ul Ministerului Justiției pe 5 iunie 2024, proiectul urmărește instituirea unor soluții derogatorii de la dreptul comun în materia sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru pronunțarea unor hotărâri prealabile.

Sindicaliștii atrag atenția că ordonanța va duce la suspendarea cauzelor similare aflate pe rolul instanțelor până la pronunțarea hotărârii prealabile. Aceasta va afecta grav principiul celerității din jurisdicția muncii, prelungind incertitudinea și disconfortul litigiilor pentru mii de dosare.

BNS subliniază că textul normativ este vag în definirea „cauzelor similare”, riscând identificarea și suspendarea neconformă a dosarelor, ceea ce poate genera confuzii și discrepanțe în aplicare.

De asemenea, proiectul nu prevede termene clare pentru procesul de suspendare a cauzelor, iar utilizarea sintagmelor „odată cu” și „de îndată” va crea situații neclare care vor bloca procesele aflate pe rol, mai spun sindicaliștii.

În plus, suspendarea prelungită a dosarelor va duce la acumularea unui număr mare de cauze nesoluționate, compromițând uniformizarea practicii judiciare și afectând eficiența sistemului judiciar.

Mii de dosare ar putea fi blocate pe rol

BNS mai atrage atenția că proiectul nu specifică cum vor fi gestionate situațiile cu multiple chestiuni de drept neclarificate într-un singur proces, riscând abordări diferite de către instanțe. De asemenea, sindicaliștii critică lipsa prevederilor privind publicarea tuturor sesizărilor către ICCJ pe un portal online accesibil publicului, ceea ce limitează accesul la informații esențiale și poate încuraja manipularea proceselor.

Nu în ultimul rând, proiectul nu prevede măsuri pentru monitorizarea și evaluarea implementării propunerilor, esențiale pentru succesul și eficiența inițiativei legislative.

„Aceste lacune poate conduce la perpetuarea problemelor existente, cum ar fi tergiversarea soluţionării cauzelor şi menţinerea incertitudinii pentru părţile implicate. Toate aceste efecte trebuie luate în considerare, iar BNS solicită Ministerului Justiţiei să oprească promovarea acestei ordonanţe în forma actuală, pentru a evita blocarea miilor de dosare aflate pe rol”, se mai precizează în comunicat.