Este unul dintre subiectele fierbinţi ale momentului în România!

Ce se întâmplă cu aceste pensii în România? Este anunţul oficial al momentului, venit chiar de la Guvern

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a venit cu noi detalii legate de jalonul privind pensiile speciale din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

La finalul şedinţei de Guvern de vineri, 15 iulie, Marcel Boloş de ce România nu are încă o analiză, un acord cu privire la pensiile speciale şi mai departe cu privire la reaşezarea lor pe alte baze, având în vedere că Ministerul Muncii atrage atenţia că nu avem suficient timp la dispoziţie.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a detaliat ce termene trebuie să îndeplinească exact guvernanţii.

„Ceea ce solicită Comisia Europeană prin toată corespondenţa şi prin toate discuţiile pe care le-am avut este acest principiu al contributivităţii care apare exclusiv în decizia de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Acum noi avem două jaloane. Un jalon este cel de la sfârşitul lunii decembrie, care este jalonul 215 şi mai avem un jalon care este în trimestrul întâi 2023 – 216. Termenele, după cum ştim, sunt luna decembrie 2022 şi luna martie 2023.

Aşa cum deja s-a prezentat, domnul prim-ministru a trasat în Guvern această sarcină pentru grupul de lucru care s-a constituit în vederea rezolvării celor două probleme cea a pensiilor speciale şi a reformei sistemului de pensii.

Eu zic să aşteptăm să vedem cum evoluează lucrurile din punct de vedere al PNNR-ului. Avem aceste termene pe care vi le-am menţionat şi pe care va trebui, într-un anume fel, să le soluţionăm în vederea depunerii cererii de plată numărul trei”, a fost răspunsul oferit de ministrul liberal.

Nu putem aştepta să lămurim situaţia până în luna decembrie, având în vedere că vorbim despre reforme dificile

Marcel Boloş a explicat că jalonul legat de pensiile speciale ar trebuit lămurit mai devreme de luna decembrie, având în vedere că este vorba despre reforme foarte grele.

„Totuşi, mai există o perioadă de timp rezonabilă încât să avem jalonul prezentat într-o formă care să fie acceptată de Comisie, dar pe fond trebuie limpezit conţinutul jalonului”, a adăugat şeful de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit News.ro.

„Cred că vom afla mult mai devreme pentru că aceste jaloane nu sunt de natura celor pe care le putem lăsa să se întâmple cum am avut în trimestrul II, deci va trebui să fim din acest punct de vedere, zic eu un pic mai devreme cu aceste probleme limpezite, fiindcă ele sunt reforme grele.

Noi avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reforma pensiilor, avem reforma salariilor, avem reforma fiscală şi avem reforma companiilor de stat care sunt urmărite direct de către Comisia Europeană şi trebuie pregătite ca atare. (…)

Totuşi, mai există o perioadă de timp rezonabilă încât să avem jalonul prezentat într-o formă care să fie acceptată de Comisie, dar pe fond trebuie limpezit conţinutul jalonului şi ceea ce avem noi la nivel naţional, în condiţiile în care, subliniez, la nivel de Uniunea Europeană, lucrurile sunt tot la fel cu pensii de serviciu pentru anumite categorii de personal.

Deci nu avem din acest punct de vedere o excepţie sau suntem unici în Uniunea Europeană cu această problemă a pensiilor de serviciu sau pensii ocupaţionale, indiferent ce denumire au”, a mai declarat, vineri, Marcel Boloş.