Conform unor surse, pragurile de impozitare la jocurile de noroc urmează să fie modificate. Astfel, vor fi impozitate cu doar 3% câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători.
Vor fi modificate pragurile de impozitare la jocurile de noroc (Surse)
Totodată, pragul crește progresiv la 20%, respectiv 40% în funcție de câștig, conform surselor. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei. În schimb, de la 1 august 2022 va crește impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocurilor de noroc, cu taxe la licențe și cu impozitare dublă.
Ce spune Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță
Estimările realizate anterior de Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) arată că impozitarea drastică a jocurilor de noroc va determina o scădere dramatică a veniturilor din publicitate ale televiziunilor private, odată cu reducerea activității operatorilor de jocuri de noroc.
Totodată, mai puțin de o treime din sumele alocate publicității pe mijloace audio-vizuale va mai rămâne în piață, în ipoteza în care numărul operatorilor ar rămâne același.
De asemenea, sunt în pericol sponsorizările unor competiții și/sau echipe de succes din sport, precum fotbal (CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, Farul Constanța, Dinamo București, Liga 1), handbal (CSM București), Federația Română de Hochei și Federația Română de Baschet.
„Impozitarea drastică a jocurilor de noroc nu va afecta numai industria și jucătorii ci și domenii adiacente, precum veniturile din publicitate ale televiziunilor sau finanțarea diverselor sporturi, competiții sau echipe sportive”, a declarat Odeta Nestor.
AOJND reamintește că, în sistemul actual, România este un exemplu de bună reglementare a domeniului jocurilor de noroc, fapt care a adus venituri semnificative la buget, datorită taxelor plătite atât de jucători cât și de operatori. Supra-impozitarea ar transforma România într-o țară neatractivă atât pentru jucători cât și pentru operatori.
Ca efect, după estimările AOJND, va exista o scădere cu aproximativ 50% a taxelor plătite de operatori prin reducerea activității, în cazul aplicăriii măsurii. Pe termen scurt și mediu vor exista pierderi pentru toate părțile, inclusiv pentru Guvern, ale cărui venituri, în loc să crească, se vor reduce.
Însă în primul rând efectul negativ va fi resimțit de jucătorilor care nu vor juca mai puțin însă se vor îndrepta către site-uri nelicențiate, care nu le oferă protecția unei legislații. Așadar, aceștia nu vor mai avea siguranța banilor plasați și nici garanția că beneficiază de un system reglementat, care adduce claritate și corectitudine.
„Așa cum am mai spus, AOJND are expertiza și disponibilitatea de a fi un partener al Guvernului pentru adoptarea celor mai bune soluții în interesul tuturor părților. Prima condiție este însă existența unui dialog real, susținut și onest. Suntem pregătiți să participăm la discuții și avem deschiderea necesară pentru a găsi cele mai bune soluții”, a mai spus Odeta Nestor.