Este informația momentului pentru milioane de români. Printr-un proiect de lege aflat în dezbatere de câteva zile se stabilesc noi reguli pentru cei care trebuie să facă armata. Noul proiect de lege, care vizează modificarea Legii 446 din 2006 cu privire la pregătirea populației pentru apărare, va schimba și modul în care vor fi sancționați românii din acest domeniu.
Actul normativ prevede noi categorii de personal ce vor putea face parte din rezerva de mobilizare a armatei în caz de stare de război. Cei care nu vor da curs cererii vor scoate sume uriașe din buzunar. Este vorba de amenzi de peste 8.000 de lei pentru cetățenii încorporabili ori rezerviștii care, printre altele, vor refuza să primească ordinul de chemare. O altă măsură stipulează că tinerii de până la 35 de ani vor putea participa, voluntar, la un program de pregătire militară de bază, ce vine cu o serie de beneficii, inclusiv o indemnizație de absolvire de peste 15.000 de lei.
Ce modificări sunt aduse legii privind pregătirea populației pentru apărare
În acest moment, legea spune că cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, pentru a fi luați în evidență, la centrele militare din localitatea ori regiunea în care s-au mutat. Noua modificare a legii va elimina această obligație. Evidența recruților și a rezerviștilor se va face exclusiv pe baza informațiilor preluate din bazele de date privind evidența populației.
Mai exact, în Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare stabilește că “cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, în termen de o lună, pentru luarea în evidenţă, la centrele militare pe raza cărora şi-au stabilit noul domiciliu”.
Cum se va face evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor
Acum, prin proiectul de lege aflat în dezbatere publică este vizată abrogarea alineatului amintit, din moment ce scopul prezentării cetățenilor la centrele militare este actualizarea datelor, inclusiv a celor legate de domiciliu, iar legea stabilește deja că acestea se pot lua din bazele de date privind evidența populației.
Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, prin structurile sale locale, va pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, la solicitarea acestor instituţii, informaţiile cerute pentru actualizarea bazei de date proprii.
După ce va trece de Guvern și de votul Parlamentului, proiectul de lege care se află acum în dezbatere publică va ajunge la Cotroceni. Acolo, va trebui promulgat prin decret prezidențial de către Klaus Iohannis iar apoi va fi publicat în Monitorul Oficial.