Ministrul interimar al Sănătății a vorbit despre un subiect arzător pentru mulți români. El a explicat ce se întâmplă cu vaccinarea anti-COVID și în ce condiții devine obligatorie. Cseke Attila a spus că de miercuri va fi făcut pasul decisiv în acest sens.
Ministrul interimar al Sănătății a susținut că proiectul privind vaccinarea obligatorie va fi promovat ca inițiativă parlamentară. Este vorba de imuizarea contra COVID a anumitor categorii profesionale. Actul normativ în cauză va fi promovat miercuri ca inițiativă parlamentară. Acest anunț a fost făcut de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
„În Ministerul Sănătății s-a pregătit proiectul legislativ care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale. Având în vedere faptul că între timp Guvernul a devenit interimar, vom promova proiectul ca inițiativă legislativă. Mâine, mai mulți membri ai Guvernului și parlamentari vor semna această inițiativă legislativă și o vom înainta în procedură de urgență”, a precizat ministrul.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale a fost anunțat de mai mulți oficiali, inclusiv de premierul demis, Florin Cîțu. Primul-ministru a explicat că este vorba de vaccinarea obligatorie și obligativitatea plății testului a celor care refuză vaccinarea.
Ce se întâmplă cu cei care refuză vaccinarea obligatorie
Florin Cîțu a făcut referire și la sancțiunile care ar putea fi aplicate celor ce refuză imunizarea.
„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face. Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză. Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” declara premierul demis, la finalul lunii septembrie.
Potrivit informațiilor furnizate, o categorie de români care vor fi vizați de această măsură sunt medicii. Ei vor fi primii supuși noilor măsuri, dar ar putea fi adăugate și alte ocupații care intră în contact direct cu alte persoane.
„Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI”, a precizat Florin Cîțu.