Alexandru Rafila le răspunde românilor la cele mai multe întrebări referitoare la organziarea de evenimente. Ministrul Sănătății susține că în ultima perioadă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții de HoReCa, dar și cu organizatorii de evenimente.
El a subliniat faptul că cel mai probabil în luna martie se va discuta despre un calendar, astfel încât să se poată crea o predictibilitate, în contextul în care măsurile nu pot fi luate de la o zi la alta.
„Am avut multe întâlniri, în ultima perioadă, cu reprezentanţi din multe domenii, fie că discutăm de HoReCa, organizatorii de evenimente. Cred că în luna martie vom putea să avem o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar încât să existe predictibilitate. Toată lumea îşi doreşte predictibilitate, nu o măsură pe care o luăm de azi pe mâine”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a explicat și de ce a ales fix luna martie. Potrivit acestuia, atunci vor exista mai multe elemente concrete referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus, adăugând că cel mai probabil nunțile, dar și alte evenimente ar putea fi reluate în siguranță din luna mai, cu anumite limitări.
În ce lună se pot relua nunțile
El a adăugat că nu știe despre ce număr va fi vorba, însă elementele de siguranță precum distanțarea socială și utilizarea măștii vor rămâne în vigoare.
”Cred că în luna martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim un program. Cred că din luna mai aceste evenimente se pot relua. Probabil, cu anumite limitări. Nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elemente de siguranţă, care înseamnă o oarecare distanţare sau, în cadrul unor evenimente publice, utilizarea măştii”, a mai spus Alexandru Rafila.
Amintim faptul că și Valeriu Gheorghiță a vorbit recent despre ridicarea restricțiilor. El a precizat că masca de protecție rămâne obligatorie, însă este pozibil să se renunțe la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală.
”Probabil că la un moment dat se va renunța și la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală. Cred că toate aceste lucruri în viitor vor fi modificate și, repet, se va modifica această această abordare din punct de vedere al controlului epidemiologic”, a spus Valeriu Gheorghiță, la un post TV.