„România este aspirantă de 16 ani la acest program. Cunoaștem bine vulnerabilitățile interne pe care le avem și, în același timp, limitele cauzate de prevederile legale inflexibile în vigoare din SUA. Vom ști curând mai multe despre cauzele care determină refuzul anumitor cereri pe care cetățenii români le fac pentru vize de scurtă ședere în Statele Unite și vom iniția o campanie publică de informare, așa cum a anunțat deja ministrul Bogdan Aurescu.
Avem nevoie de asemenea de o soluție creativă la nivel de Congres pe care, sunt convins, că o vom găsi. Sunt astfel încrezător că, până la finalul mandatului Președintelui Iohannis, românii vor călători în SUA fără viză”, arată Andrei Muraru, într-o postare pe Facebook în care explică ce le-a spus parlamentarilor la audierile de miercuri.
Românii nu vor mai avea nevoie de viză?
Includerea în Visa Waiver nu depinde de președintele român, nici de cel american și nici măcar de Congresul SUA, cel care aprobă includerea unei țări în Visa Waiver, ci de românii înșiși: înainte de toate, rata de respingere a celor care solicită viza de SUA nu trebuie să depășească 3 la sută, or deocamdată suntem departe de această țintă.
Pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, care presupune călătoria în SUA fără obligativitatea de a obține în prealabil o viză, o țară trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor de până la 3 la sută. România are, în acest moment, are o rată de refuz a vizelor de peste 10 la sută.
„Dacă putem să identificăm exact sau cât mai exact care sunt motivele acestor refuzuri, putem să calibrăm și campania de informare publică pe care intenționăm să o declanșăm în perioada următoare, în așa fel încât să creștem gradul de conștientizare a cetățenilor români cu privire la șansele pe care anumite cereri le au atunci când depun o cerere de viză.
Sigur că această scădere a ratei de refuz nu depinde de autoritățile române, în principal, dar ceea ce putem să facem, împreună cu partenerii americani, este să creștem acest grad de conștientizare, plecând, în mod concret, de la rațiunile pentru care anumite cereri sunt refuzate”, a declarat Bogdan Aurescu pentru Digi24. În acest scop, a fost creat în noiembrie anul trecut un grup de lucru comun cu SUA.
„Avem nevoie de mai multă prezență SUA în România”
Andrei Muraru, care ocupă din 2014 funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, spune că o altă prioritate a mandatului său de ambasador va fi creșterea prezenței militare americane în România, pe care o consideră „primordială”.
„Avem nevoie de mai multă prezență SUA în România: pe uscat, în aer și pe mare”, arată Andrei Muraru în postarea pe Facebook în care explică ce priorități și-a stabilit pentru viitorul său mandat de ambasador.
„Creșterea prezenței militare americane în România este primordială. La fel și sprijinirea obiectivelor României legate de implementarea prezenței înaintate a NATO pe Flancul Estic. Pentru noi, prezența trupelor americane în România este complementară prezenței NATO înaintate. Avem nevoie de mai multă prezență SUA în România: pe uscat, în aer și pe mare. Nu există îndoieli că România a fost perfect loială alianței NATO, în crizele momentului, iar din 2016, odată cu pactul politic inițiat de Președintele Klaus Iohannis, putem spune, fără să greșim că, pentru noi, ancorarea în civilizația occidentală nu mai înseamnă doar valori comune, ci trece și prin investițiile în securitate.
În plus, militarii români și americani au luptat umăr la umăr în ultimii 20 de ani în numeroase teatre de operații. O prezență mai mare a SUA în România ar fi un mesaj în sine cu privire la angajamentul puternic al Washington-ului față de securitatea la Marea Neagră. Este, de asemenea, foarte relevantă această suplimentare de trupe și echipamente din perspectiva descurajării”, arată Andrei Muraru.
„Administrația Iohannis, pe care am avut onoarea să o servesc vreme de aproape 7 ani, a consolidat temeinic această relație cu SUA. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la adoptarea documentului politic ce stă la baza cooperării actuale cu SUA, iar la anul vom marca un sfert de veac de parteneriat strategic”, argumentează viitorul ambasador Andrei Muraru.
Sursa foto: Dreamstime