Majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană pot să calătorească în Statele Unite fără viză, în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile. Există însă cinci excepții: România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria. Vecinii României încep să circule fără viză. În curând vor rămâne doar patru țări, conform declarațiilor președintelui Donald Trump.
Statele Unite ale Americii şi Ungaria au convenit să prelungească regimul de intrare liberă, fără vize, pe teritoriul SUA pentru cetăţenii unguri, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după discuţii cu secretarul interimar american pentru securitatea internă (ministru de interne), Kevin McAleenan, luni, la Washington, informează MTI.
Şeful diplomaţiei ungare a menţionat cu acest prilej, referitor la problemele de securitate, că guvernele celor două ţări consideră o prioritate de vârf să-şi rezerve dreptul de a decide cui să-i permită intrarea pe teritoriile lor şi alături de cine doresc să trăiască. Apărarea ţării şi a cetăţenilor lor reprezintă de asemenea responsabilităţi cheie atât pentru Ungaria cât şi pentru SUA şi amândouă consacră eforturi considerabile apărării graniţelor, a remarcat Szijjarto.
Acesta a mai spus, în ce priveşte relaţiile economice bilaterale, că băncile de export-import din Ungaria şi din SUA au convenit să finanţeze în comun proiecte de investiţii ungaro-americane, ceea ce, a explicat Szijjarto, va permite companiilor din Ungaria şi din SUA să consacre şi mai multe resurse proiectelor de pe piaţa ungară, americană sau din ţări terţe.
În prezent firmele americane sunt a doua cea mai importantă comunitate de investiţii din Ungaria, a precizat ministrul ungar de externe. Peste 1700 de firme cu sediul în Statele Unite fac afaceri în Ungaria, dând de lucru unui număr de circa 105.000 de oameni.
SUA constituie a doua cea mai mare piaţă de export pentru Ungaria din afara Uniunii Europene, volumul exporturilor ungare către Statele Unite ridicându-se la 3,5 miliarde de dolari anul trecut, a mai adăugat Szijjarto.
De asemenea administrația Trump ar putea să aprobe în curând și eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii polonezi. Anunțul Casei Albe vine în contextul în care Polonia dar și România sunt cei mai importanți parteneri militari ai SUA în regiune dacă ținem cont că în ambele țări s-au construit scuturi anti-rachetă.
În cursul întrevederii dintre preşedintele Poloniei Andrzej Duda și Donald Trump, acesta din urmă a declarat: „Eliminarea vizelor este în curs, a fost deja aprobată. Facem acest lucru automat acum şi o vom definitiva cât mai curând, pentru a fi mai uşor să se ajungă în Polonia şi în Statele Unite pentru cei care doresc. Este ceva foarte, foarte important. Cred că a fost foarte important pentru preşedinte să rezolve acest lucru. Şi a reuşit. Prin multă muncă, a reuşit”.