Salarii mai mari pentru angajații instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va aduce majorări salariale pentru angajații mai multor instituții publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

Aceștia vor beneficia de drepturi salariale similare cu cele ale personalului din administrația publică centrală, iar anumite categorii de angajați vor primi și un spor de până la 20% din salariul de bază.

De ce susține Guvernul că sunt necesare aceste majorări salariale?

Guvernul justifică aceste măsuri prin faptul că salariile mici au dus la un deficit major de personal, iar posturile vacante nu pot fi ocupate din cauza remunerației neatractive. În plus, războiul din Ucraina a crescut fluxul de transport prin România, ceea ce pune presiune pe instituțiile de reglementare și supervizare din domeniul rutier, naval și aerian.

„Cu toate că au fost organizate concursuri și examene conform prevederilor legale, posturile vacante nu au fost ocupate din cauza salariilor mici, raportate la gradul de complexitate al muncii și la studiile necesare”, arată documentul analizat de profit.ro.

Mai mult, personalul din aceste instituții nu a beneficiat de majorări salariale în anii precedenți, spre deosebire de alte categorii de angajați din sectorul public.

ministerul transporturilor
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Instituțiile vizate de creșterile salariale

Noua ordonanță de urgență vizează angajații următoarelor instituții:

  • Autoritatea Rutieră Română (ARR)
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)
  • Autoritatea Navală Română (ANR)
  • Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV)
  • Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS)

Aceștia vor primi drepturi salariale echivalente cu cele din administrația publică centrală, iar angajații din domeniul rutier și aerian vor beneficia de un spor suplimentar de până la 20% din salariul de bază.

Contradicție cu politica de austeritate

Decizia vine în contradicție cu măsurile de înghețare a salariilor bugetare, adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut prin ordonanța de urgență „trenuleț”. Aceasta a blocat creșterile salariale în sectorul public și a restricționat angajările în administrație.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor susține că volumul crescut de activitate și importanța strategică a sectorului în contextul războiului din Ucraina justifică aceste excepții.