Primarul Iaşiului Mihai Chirica a declarat marţi, întrebat despre pensiile speciale pentru primari, că nu crede că România îşi permite acum acest lucru, precizând că nici lui nu îi este uşor, dar că nu poate susţine un asemenea subiect când sunt pensii în România sub o mie de lei.

Sunt mulți pensionari care nu iau nici măcar o mie de lei

Mihai Chirica a afirmat, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă este de acord ca primarii să primească pensii speciale, că această temă este „tichie de mărgăritar” şi că nu crede că „în momentul de faţă ne putem permite aşa ceva”.

„Să nu mă înjure restul primarilor. Nici eu nu am bani din altă sursă decât salariul, nu îmi este nici mie uşor, dar nu pot să atac un asemenea subiect când ştiu că sunt pensii în România sub o mie de lei. Nu pot să spun ”Hai să vedem cum facem noi ca pe lângă pensia bazată pe contributivitate să mai primesc o pensie”, în condiţiile în care sunt sute de mii sau chiar un milion de pensionari care nu iau nici măcar o mie de lei. Hai întâi să ne redresăm, hai să vedem de unde şi hai apoi să atacăm subiectul”, a afirmat primarul de Iaşi, Mihai Chirica.

Primarii de comune şi municipii ar fi cerut luni Guvernului să aplice Codul Administrativ şi să aloce bani pentru plata pensiilor speciale.

Ce s-a mai discutat luni la întâlnirea cu premierul Ciucă

Amintim că, premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o nouă întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România şi ai Asociaţiei Comunelor din România, context în care prim-ministrul a asigurat că, pentru iarna anului 2022-2023, măsurile de plafonare şi compensare preţurilor la energie vor fi aplicate potrivit deciziilor guvernamentale şi a menţionat că Guvernul şi autorităţile locale au reuşit să deschidă linii de finanţare din fonduri naţionale şi europene ce vor îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea a avut loc în contextul consultărilor periodice derulate de Guvern cu reprezentanţii administraţiei publice locale „pentru a oferi comunităţilor locale sprijinul de care au nevoie pentru implementarea programelor guvernamentale în beneficiul cetăţenilor şi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă”.

Guvernul a direcţionat, la rectificarea bugetară, suplimentar, peste două miliarde de lei comunităţilor locale pentru continuarea programelor de care beneficiază copiii din învăţământul preşcolar şi elevii – finanţarea burselor, programele pentru şcoli şi masă caldă în şcoli – şi pentru asigurarea funcţionării spitalelor publice, furnizarea de energie în sistem centralizat, transmite Executivul.