Personalul din centrele rezidenţiale, izolat preventiv la locul de muncă, ar putea beneficia de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut de la bugetul de stat, bani care s-ar recupera din fonduri europene, conform unui proiect adoptat miercuri de Senat, transmite Agerpres.
Potrivit iniţiatorilor proiectului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, pe perioada stării de urgenţă, deputaţii Florin Roman (PNL) şi Alfred Simonis (PSD), ar putea beneficia de stimulentul de risc „aproximativ 37.000 angajaţi, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 92,5 milioane lei, sumă ce se va recupera din fonduri europene”.
„Pentru a respecta principiul utilizat şi în cazul domeniului sanitar, pentru acordarea stimulentului de risc, dar şi pentru a se asigura acordarea acestui drept, corespunzător şi unitar la nivelul tuturor furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi, prevederile nou incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.43/2020 este necesar a fi ajustate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorul propune acordarea stimulentului de risc pentru personalul din centrele rezidenţiale, izolat preventiv la locul de muncă, stabilirea cuantumului la 2.500 lei, brut, pentru toată perioada, asigurarea resurselor financiare necesare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), implicarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în centralizarea datelor referitoare la furnizorii de servicii şi transmiterea acestora la MMPS pentru efectuarea plăţii.
Senatul este prima Cameră sesizată.
Stimulent de risc și pentru cadrele didactice
De asemenea, Senatul a adoptat săptămâna trecută propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.
Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.
„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.
Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.