Miercuri, 26 ianuarie, este prima zi în care copiii cu vârste între 5 și 11 ani se pot vaccina împotriva COVID-19. Legea actuală ne informează că pentru fiecare doză adminitrată, elevii primesc o scutire medicală care le permite să lipsească de la școală de fiecare dată când se vaccinează (în timpul săptămânii).
De altfel, un părinte își poate însoți copilul (cu vârsta între 5 și 18 ani, respectiv a tânărului cu dizabilități de până în 26 de ani) să se vaccineze și poate beneficia de o zi liberă plătită. Trebuie menționat că adulții sunt liberi DOAR în ziua în care copilul lor se vaccinează împotriva COVID-19.
Cum putem primi o zi liberă pentru vaccinarea anti-COVID-19
Familiile obișnuite: un adult poate beneficia de o zi liberă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte.
Familiile monoparentale: în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că unicul părinte se află într-o situație prevăzută la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.).
Angajații primesc liber dacă se vaccinează împotriva COVID-19
De asemenea, legislația ne informează că atunci când un angajat se vaccinează împotriva COVID-19, acesta poate solicita o zi liberă, iar angajatorul NU are voie să-I refuze. În plus, ziua liberă nu trebuie să coincidă cu ziua vaccinării.
Legea 221/2021, intrata în vigoare din 29 iulie 2021, prevede toate regulile menționate anterior.
De asemenea, zilele libere pentru vaccinarea împotriva coronavirusului NU afectează zilele de odihnă obișnuite, indiferent dacă angajatul vrea o zi liberă pentru aș însoți copilul sau pentru sine. De altfel, cine vrea o zi liberă pentru vaccinare trebuie să aibă contractul de muncă activ, nu suspendat și nici în șomaj tehnic.
Adulții trebuie să fie conștienți că trebuie să anunțe din timp la locul de muncă în ce zi doresc să aibă liber pentru aș însoți copilul la vaccinare sau pentru a se vaccina pe sine.