Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în curând va fi emisă o nouă listă cu statele pentru care permisele auto se preschimbă automat în document de conducere românesc, fără să fie nevoie de un alt examen auto.
În prezent, proiectul legislativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), propune includerea Australiei în lista statelor în care permisele auto se preschimbă automat în document de conducere românesc, fără să fie nevoie de un alt examen auto.
Momentan, șoferii cu un permis de conducere australian pot circula pe drumurile publice din România folosind permisul respectiv, însoțit de un permis de conducere internațional.
„Australia recunoaște și preschimbă permisele de conducere emise de autoritatea din țara noastră, cu respectarea condițiilor de vârstă prevăzute de legislația națională”, scrie în proiectul respectiv.
Înainte de a fi implementat, proiectul MAI trebuie să primească semnătura ministrului de Resort și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Lista completă a statelor în care permisele auto se preschimbă automat
Ordinul MAI nr. 163/2011 stabilește că permisele auto emise de următoarele state se pot preschimba în document de conducere românesc automat:
- Republica Africa de Sud;
- Republica Albania;
- Republica Armenia;
- Republica Azerbaidjan;
- Uniunea Bahamas;
- Regatul Bahrain;
- Republica Belarus;
- Bosnia și Herțegovina;
- Republica Federativă a Braziliei;
- Republica Centrafricană;
- Republica Democratică Congo;
- Republica Cote d’Ivoire;
- Republica Cuba;
- Emiratele Arabe Unite;
- Federația Rusă;
- Republica Filipine;
- Georgia;
- Republica Guyana;
- Republica Islamică Iran;
- Statul Israel;
- Republica Kazahstan;
- Republica Kîrgîză;
- Republica Kenya;
- Statul Kuwait;
- Republica Liberia;
- Republica Macedonia de Nord;
- Regatul Maroc;
- Republica Moldova;
- Principatul Monaco;
- Mongolia;
- Muntenegru;
- Republica Niger;
- Republica Islamică Pakistan;
- Republica Peru;
- Statul Qatar;
- Republica San Marino;
- Republica Senegal;
- Republica Serbia;
- Republica Seychelles;
- Republica Tadjikistan;
- Republica Tunisiană;
- Republica Turkmenistan;
- Republica Turcia;
- Ucraina;
- Republica Orientală a Uruguayului;
- Republica Uzbekistan;
- Republica Socialistă Vietnam;
- Republica Zimbabwe;
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
- Republica Cap Verde;
- Republica Irak;
- Republica Uniunea Myanmar;
- Republica Federală Nigeria;
- Regatul Arabiei Saudite;
- Palestina;
- Regatul Thailanda;
- Republica Honduras;
- Principatul Liechtenstein;
- Sultanatul Oman;
- Canada;
- Republica Coreea;
- Republica Arabă Egipt;
- Regatul Hașemit al Iordaniei;
- Japonia;
- Republica Libaneză;
- Republica Arabă Siriană;
- Statele Unite ale Americii;
- Republica Populară Chineză (doar categoria B).
Referitor la permisul auto din România, reamintim faptul că, recent, parlamentarii liberali au propus o nouă sancțiune sub forma unui proiect de lege. Conform actului, șoferii care nu-și plătesc amenzile în termen de două luni riscă să rămână fără permis de conducere.
Atenție șoferi! Puteți rămâne fără permis. Proiectul de lege a fost înaintat
Așadar, șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în maximum 60 de zile ar putea să rămână fără permise de conducere, potrivit unei inițiative legislative depuse de deputații PNL.
De asemenea, proiectul arată că orice șofer sancționat va avea 60 de zile la dispoziție ca să achite amenda luată în trafic. În cazul în care sancțiunea nu este achitată, șoferul va rămâne fără dreptul de a conduce până când obligația față de stat este îndeplinită.
Explicația oferită de parlamentari
Liberalii care au realizat proiectul de lege susțin că această inițiativă va ajuta la problema de colectare a sumelor din amenzile rutiere. Totodată, unul dintre inițiatorii proiectului de lege a spus că numărul celor care nu-și plătesc datoriile este mai mare decât numărul celor care achită.
„Asta e o practică extrem de generală. E mult mai mare numărul celor care nu-și plătesc decât numărul celor care achită. E vorba pentru prima dată și de o sancțiune, pentru că această sancțiune cu ridicarea permisului de conducere cred că îi va determina pe foarte mulți dintre cei care primesc amenzi și nu le plătesc să se gândească mult mai bine”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.
Inițiatorii proiectul spun că plata amenzilor reprezintă o formă de disciplinare a șoferilor români și este „absolut necesar” pentru România, care înregistrează cel mai mare număr de decese în accidente rutiere din UE.
Proiectul a fost înaintat Senatului pentru dezbatere. Trebuie menționat că proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.
Potrivit acestora, în țara noastră mor câte 85 de persoane la fiecare milion de locuitori. În momentul de față, un șofer care primește o amendă contravențională are la dispoziție 15 zile pentru a achita jumătate din cuantum. Amintim că termenul era de 48 de ore în zilele lucrătoare până în vara anului 2018.