Noul an școlar ar trebui să înceapă la data de 14 septembrie dar dat actualul context pandemic, acest lucru ar putea fi mai dificil de executat. De aceea, Guvernul Orban a pregătit un nou set de măsuri care va ajuta la redeschiderea școlilor.
Proiectul de OUG prevede mai multe măsuri menite să îi ajute pe elevi să învețe în condițiile pandemice actuale. Astfel, potrivit proiectului, elevii ar putea sta la curs 30 de minute. În plus, orele pentru anumite materii ar putea fi tăiate. Știrileprotv.ro notează că organizarea cursurilor ar putea fi făcută în 3 sau 4 schimburi.
Cine merge la școală și cine face cursuri online
Autoritățile au decis să adauge o măsură prin care părinții și copiii pot negocia orele online. Mai precis, , ”consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar poate propune, în urma consultării asociației de părinți din unitatea de învățământ, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei și a internetului”
Documentul mai prevede ca ”măsurile de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS –COV 2 se aprobă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării, care va fi adoptat în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Cu mască sau fără mască
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că masca de protecție trebuie impusă și celor mici, mai exact pentru elevii de clasa I-a, a II-a sau a III-a. Măsura vine în contextul în care aceștia sunt prea mici pentru a respecta distanțarea socială în pauza sau în curtea școlii. Măsura se aplică și personalului din școli.
Ministrul a mai adăugat că nu se va mai păstra distanța de doi metri între pupitrele elevilor, ci se vor separa cu plexiglas.
”Distanța de 1 metru este relativă pentru ca niște copii din clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta. Atunci, venim cu obligativitatea acestei măști care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curțile școlilor care știm cam cât sunt de mari, bucuria acestor copii de a se apropia unul de altul. Haideți să îi protejăm cu ceva!”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.