Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.
Vor beneficia persoanele care realizează una din următoarele activități
Reprezentanții ANAF au venit cu precizări în ceea ce privește reglementarea activității de prestator casnic și anunță cum se vor încasa voucherele de 15 lei.
Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora.
De acestea vor beneficia persoanele care realizează una din următoarele activități: servicii de curăţenie/ igienizare, spălatul/ călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
Mai mult, pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.
Prestatorii casnici devin asiguraţi la sistemul de pensii
Prestatorii casnici devin asiguraţi la sistemul de pensii, precum şi la sistemul de sănătate, având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, chiar dacă nu plătesc şi contribuţia la sănătate. Ei vor putea beneficia și de indemnizaţia de şomaj, întrucât potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizează venituri.
Se va datora numai impozit pe venit (10%) şi contribuţia la pensie (25%), ambele cote aplicate la jumătate din valoarea tichetului.
Beneficiarii care vor folosi într-un an cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice vor primi de la stat încă 75 de tichete gratuite, ca stimulent, putând fi folosite în anul următor, vorbind astfel despre o valoare totală ce depăşeşte 10.000 de lei.
Amintim că Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) va intra în vigoare începând de anul viitor. Aceasta este cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.
Astfel, între prestator şi beneficiar se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.
Utilizarea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt completate pe tichet. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, nu este transferabil şi nu poate fi utilizat pentru achiziţia altor bunuri şi servicii.
Activitatea casnică este definită drept activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar. Activitatea nu este efectuată în scop comercial şi include servicii de curăţenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.