Din luna iunie și până în prezent, salariul mediu net din Administraţia publică depăşeşte lunar 5.000 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică – INS.

Mai mult, începând cu 2019, salariul mediu din Administraţie publică sare de 1.000 de euro net lunar, potrivit datelor INS.

Salariile bugetarilor, înghețate

Pentru comparaţie, salariul mediu pe economie se apropie timid de 3.400 de lei net în octombrie, luna pentru care avem cele mai recente date centralizate de la INS.

Din 2013 încoace, salariul mediu net din Administraţia publică depăşeşte lunar salariul mediu pe economie cu peste 50%, reiese dintr-o statistică realizată de economica.net, pe baza datelor obţinute de la INS.

Mai relevant decât indicatorul salariu mediu e valoarea modală a salariului, adică salariul încasat de cei mai mulţi angajaţi dintr-un domeniu, arată sursa citată.

Însă INS nu măsoară în anchetele sale valorile acestui indicator, ci doar valoarea medie care spune puţin despre câştigurile din domeniile în care diferenţele dintre cele mai mari salarii şi cele mai mici salarii plătite sunt foarte mari.

Trebuie precizat că îngheţarea salariilor bugetarilor în 2021 la nivelul lunii decembrie s-a oficializat prin OUG 226 din 2020, aprobată de Executivul Cîţu şi publicată în Monitorul Oficial din 31 decembrie.

Nemulțumirea sindicatelor din sectorul public

Concret, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la nivelul lunii decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, potrivit OUG 226 din 2020.

Înghețarea salariilor bugetarilor, dar și a altor beneficii obținute de aceștia, a stârnit nemulțumirea sindicatelor, care au anunțat deja mai multe acțiuni de protest.

Potrivit sindicaliştilor, deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare.

Costurile cu echipamentele de protecţie, cu tratamentele şi chiar cu testările efectuate au fost suportate integral de către angajaţi.