Pensii mai mari cu 1.000 de lei după recalculare
De la 1 septembrie 2024, va intra și cea de-a doua recalculare pentru pensii, odată cu intrarea în vigoare a noii legi.
În prezent, autoritățile române reevaluează veniturile tuturor pensionarilor din țară. Se estimează că aceștia vor beneficia de o majorare a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%.
Criteriile utilizate pentru recalcularea pensiilor suferă modificări semnificative. Potrivit oficialilor guvernamentali, această reevaluare va elimina toate inechitățile din sistemul de pensii.
Printre cei care vor beneficia cel mai mult se numără pensionarii cu un istoric extins de cotizare. Aceștia vor primi puncte de stabilitate, care vor contribui semnificativ la majorarea valorii pensiilor lor.
Doina Pârcălabu a confirmat majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale. Ea a explicat că sunt pensii care se vor dubla.
„Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat. Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu la Realitatea Plus.
Cine va primi în plus doar 1% la pensie
Din nefericire, există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a afirmat că vor exista români care ar putea înregistra o creștere de 1%. În timp ce alții ar putea înregistra o creștere de 80%. Asta, în funcție de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.
Ea a explicat că fiecare român va avea un punctaj care se va multiplica cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei, iar pensia va fi recalculată în funcție de acest punctaj. Recalcularea este importantă pentru a explica cele două elemente principale, contributivitatea și stabilitatea. Cu alte cuvinte, egalitatea de pensie va fi asigurată pentru cei care au avut aceeași contribuție și aceeași muncă, deoarece prin noua lege a pensiilor se încearcă corectarea a trei categorii de inechități.
Ministrul a subliniat că aceste inechități includ diferențele între pensionarii care au muncit în mod similar, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, între femei și bărbați, precum și între cei care au beneficiat de indemnizația minimă socială.