Vești de ultimă oră pentru acești români. Adminitrația Prezidențială anunță că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în ultima zi a acestei săptămâni, legea care prevede eliminarea condiţiei acordării indemnizaţiei lunare urmaşilor, copiilor şi soţului supravieţuitor ai militarilor căzuţi la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Mai exact, este vorba despre actul normativ care vizează modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

În ceea ce privește valoarea indemnizației pe care aceștia urmează să o încaseze, conform legii, urmașii personei decedate ar urma să încaseze o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut.

Ce indemnizație vor încasa beneficiarii

„Urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază, la cerere, de (…) o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut”, prevede textul, fiind eliminată prevederea care impunea condiţia ca aceştia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

În același timp, legea promulgată de președintele Klaus Iohannis mai stabilește și faptul că personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” şi care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii să beneficieze de o indemnizaţia lunară, neimpozabilă.

Este vorba despre o indemnizaie în valoare de 1.000 lei care este valabilă în cazul încetării raporturilor de muncă sau serviciu, nu numai la trecerea în rezervă sau retragere.

Legea promulgată de șeful statului mai prevede și faptul că plata drepturilor băneşti acordate în condiţiile acestei legi beneficiarilor unei pensii militare de stat se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii în evidenţele căreia se află aceştia.

Pe lângă legea referitoare la indemnizația urmașilor, șeful statului a mai promulgat vineri și legea care reglementează instituirea zilei de 19 iulie drept Ziua naţională a înotului.

„Ziua naţională a înotului va fi marcată de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociaţii şi membri afiliaţi prin participarea la evenimente şi programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării înotului pentru sănătatea oamenilor.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile. Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa practicării înotului pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor şi evenimentelor dedicate acestei zile”, se arată în lege.