Cu ajutorul cardurilor de energie se pot plăti facturile (total sau parțial) la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. De asemenea, cu ajutorul acestora se pot plăti facturile curente sau restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Începe distribuirea declarațiilor pe proprie răspundere

Începând de luni, autoritățile încep să distribuie declarațiile pe proprie răspundere, care trebuie completate de cei care vor să beneficieze de ajutorul dat de Guvern. În total aproximativ 500.000 de persoane vor primi aceste declarații.

Persoanele eligibile, adică cei cu un venit mai mic de 2.000 de lei, trebuie să completeze aceste declarații doar dacă au pe card un alt domiciliu decât cel real. De asemenea, cei care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari vor trebui să le completeze.

Nu în ultimul rând, aceste declarații trebuie completate de cei care locuiesc la satele unde nu există nomenclator stradal. Această modificare a fost anunțată de autorități miercuri, prin ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Prima problemă şi prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate, mai ales în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale. Aici este posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă”, a transmis Marcel Boloş.

Declarațiile sunt apoi analizate de autorități și ulterior, în data de 15 februarie, oamenii vor afla dacă sunt sau nu eligibili și vor primi cardul de energie. Plățile se vor putea efectua începând cu data de 1 martie 2023.

Cine va beneficia de ajutoarele la energie

–  pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

–  persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

–  familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei;

–  familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.