Comisia pentru Antreprenoriat și Turism din Senat a inițiat discuții cu operatorii economici și de turism cu privire la potențiala implementare a voucherelor de vacanță în sectorul privat. Această propunere este conturată într-un proiect de lege aflat în curs de reexaminare și are ca scop completarea legislației existente prin promovarea distribuirii de vouchere de vacanță în sectorul privat, în valoare de 1.450 de lei pe angajat pe an.

Peste 50 de reprezentanți ai sectorului privat din județul Argeș au fost invitați să participe la această consultare, care a fost găzduită de Prefectura Argeș și la care au fost prezenți președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, Eugen Țapu Nazare, și senatorul Vlad Mircea Pufu, care face și el parte din comisie.

În timpul consultărilor, participanții și-au exprimat dorința ca sistemul de vouchere de vacanță să fie implementat, dar au subliniat importanța de a se asigura că versiunea finală a legii voucherelor de vacanță este în beneficiul atât al angajatorilor, cât și al angajaților. În plus, aceștia au subliniat necesitatea ca legislația să definească în mod clar modul în care aceste cheltuieli vor fi acordate și deduse, pentru a oferi întreprinderilor stimulente pentru a se conforma reglementărilor.

”Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.

Acordarea voucherelor de vacanță în sistemul privat va avea un impact pozitiv asupra mai multor sectoare ale economiei

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a subliniat impactul pozitiv pe care legea propusă îl va avea asupra diferitelor sectoare ale economiei.

Potrivit lui Gorghiu, această lege este crucială și oferă mai multe beneficii, precum reducerea inegalității dintre angajații din sectorul public și cei din sectorul privat, stimularea contractelor de muncă și scăderea poverii fiscale ridicate, care este în prezent cea mai mare din UE, de peste 40% pe angajat.

În plus, cel puțin două treimi din valoarea voucherului s-ar întoarce în economie și ar stimula domenii esențiale ale economiei, cum ar fi turismul, HoReCa și alte industrii asociate.

Legea ar rezolva discriminarea dintre angajați

Senatorul Vlad Mircea Pufu a declarat, la rândul său, că susține legea și că aceasta ar rezolva o mare nedreptate.

”Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, spune acesta.

Potrivit liderilor politici, proiectul de lege a fost susținut de toate partidele din coaliția parlamentară majoritară și a primit un aviz pozitiv și din partea Consiliului Economic și Social.