Se dau 1.450 de lei de persoană! Autoritățile au venit cu o veste bună pentru românii care lucrează. Ei ar putea beneficia de noi sume de bani. Despre ce este vorba?
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au declarat că extinderea voucherelor de vacanță susținute de stat pentru angajații din sectorul privat va fi o investiție benefică, care va duce la atingerea țintei de 10% din PIB în turism și la eliminarea discrepanțelor dintre sectorul public și cel privat.
Într-un comunicat de presă, ANAT și-a exprimat aprobarea față de inițiativa legislativă a Senatului privind voucherele de vacanță finanțate din impozitul pe salarii pentru angajații din sectorul privat, care a fost susținută și de alte organizații profesionale și patronale din sectorul turistic.
Potrivit sursei citate, voucherele de vacanță s-au dovedit eficiente în motivarea angajaților din sectorul privat și sunt deosebit de importante pe fondul lipsei acute de personal. Impozitarea salariilor în România este excesiv de ridicată, fiind printre cele mai mari din Europa, astfel încât beneficiile nesalariale precum voucherele de vacanță, care vin cu avantaje fiscale, sunt foarte apreciate.
Președintele ANAT, Dumitru Luca, a subliniat că problema eliminării disparităților de beneficii între angajații din sectorul de stat și cei din sectorul privat a fost ridicată în urmă cu doi ani. În timp ce angajații de la stat primesc acest beneficiu ca parte a fișei postului, angajații din sectorul privat trebuie să se bazeze pe sprijinul angajatorului și pe stimulente bazate pe performanță. În ciuda beneficiilor fiscale, tichetele de vacanță reprezintă totuși o cheltuială suplimentară. Luca a apreciat rapiditatea cu care proiectul legislativ a fost introdus în Senat și a subliniat sprijinul larg din partea factorilor de decizie, a întreprinderilor și a sindicatelor. În plus, el a subliniat că programul de vouchere nu reprezintă o cheltuială suplimentară pentru bugetul de stat, ci mai degrabă o investiție benefică cu randamente pe termen scurt și mediu.
Beneficii multiple prin acordarea de vouchere de vacanță atât în sectorul public cât și privat
Potrivit asociației patronale, acordarea de vouchere de vacanță atât în sectorul public, cât și în cel privat va aduce beneficii multiple. Aproximativ jumătate din fondurile alocate se vor întoarce la buget prin intermediul impozitelor, taxelor și contribuțiilor suplimentare generate de operatorii din turism și de serviciile conexe. În plus, această inițiativă va promova legalizarea micilor afaceri din turism, ceea ce va duce la creșterea veniturilor la buget.
Bugetul sporit pentru vacanțe va fi cheltuit pe plan intern, atrăgând noi investiții și crearea de locuri de muncă în industria turismului, ceea ce va duce la dezvoltarea comunităților locale. În plus, accesul la vacanțe va avea un impact indirect asupra reducerii costurilor de sănătate prin întinerirea forței de muncă și va contribui la păstrarea angajaților de către angajatori.
ANAT afirmă că voucherele de vacanță pentru sectorul privat vor contribui la creșterea ponderii turismului și a activităților conexe în PIB la un nivel mai apropiat de media europeană și de potențialul vast al României. Studiile realizate în colaborare cu Academia de Studii Economice (ASE) și Academia Română arată că fiecare 1 leu generat în tichete de vacanță generează 1,12 lei venituri la buget și 1,51 lei în PIB.
Mai mult, reprezentanții ANAT susțin că numeroși angajați încă nu își permit o vacanță, la fel ca în anii anteriori în cazul unor angajați de la stat, iar efectele pozitive ale acestui program sunt de netăgăduit.
„Am făcut mai multe analize discutând cu angajaţi, angajatori, confederaţii sindicale, operatori din turism, autorităţi. A rezultat că voucherele de vacanţă sunt un proiect bun, susţinut inclusiv de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), doar că varianta propusă acum repară în plus o discrepanţă între angajaţii privaţi şi cei bugetari. Taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa. În Uniunea Europeană, taxarea muncii este la 26-27%, pe când la noi, numai CAS-ul este de 25%. Acordarea voucherelor de vacanţă reduce povara fiscală pe muncă, în condiţiile în care este extrem de greu să motivăm angajaţii din România şi suntem nevoiţi să importăm forţă de muncă din Asia”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT şi coordonatorul proiectului „vouchere de vacanţă” în Alianţa pentru Turism (APT).
Turiștii au de unde alege
ANAT a sugerat că actul normativ ar trebui să își mențină caracterul de reglementare și nu să impună noi obligații și, prin urmare, a propus eliminarea prevederii din proiect care obligă operatorii economici să furnizeze listele de salariați într-un anumit interval de timp, sub sancțiune. Principalul obiectiv al actului normativ este stabilirea cadrului legal pentru ca angajații să primească vouchere de vacanță, prime și tichete. Piața se va autoreglementa în ceea ce privește investițiile, prețurile și vor fi selectați doar furnizorii de înaltă calitate.
„La ora actuală, în România sunt peste 20.000 de unităţi turistice clasificate, deci turiştii au de unde alege. Ca atare, extinderea voucherelor de vacanţă suportate de stat şi pentru angajaţii privaţi reprezintă o investiţie benefică ce va accelera atingerea obiectivului de 10% din PIB din turism”, se menţionează în comunicat.
Voucherele de vacanță nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție rentabilă
Reprezentanții asociației patronale au declarat că voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv asupra investițiilor în sectorul turistic, ducând la dublarea numărului de locuri de cazare clasificate în ultimul deceniu. Utilizarea voucherelor a încurajat pensiunile să treacă din zona „gri”, nereglementată, în zona fiscalizată a turismului, întrucât toate tranzacțiile sunt efectuate prin intermediul băncilor și raportate în facturi electronice, potrivit sursei citate.
„Statul a înţeles că voucherele de vacanţă nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie rentabilă, că banii respectivi rămân în ţară, nu sunt cheltuiţi pe vacanţe în străinătate. Şi că la fiecare 1450 lei achitaţi cu vouchere de vacanţă, turiştii mai adaugă şi o contribuţie proprie medie de circa 1000 lei atunci când achiziţionează un pachet turistic. Cert este că mulţi angajaţi din zona privată se consideră discriminaţi şi susţin că „plătesc prin taxele lor şi vacanţe pentru bugetari”, în timp ce ei nu beneficiază de acest stimulent. De aceea, acest proiect de lege este binevenit”, mai transmit reprezentanţii ANAT.