Se dau 1.450 de lei de persoană! Ministerul Finanțelor a venit cu clarificări în ceea ce privește acordarea acestor tichete. Pe lângă suma pe care o pot primi românii, instituția a mai precizat că voucherele nu pot fi vândute și că cei care practică acest lucru vor primi amenzi usturătoare.
Se dau 1.450 de lei de persoană! Vestea cea mare venită chiar acum. Se aplică în toată țara
Bugetarii români au parte de vești bune. Autoritățile au anunțat că vor fi acordate tichete de vacanță și în acest an. Ministerul Finanțelor, instituția care a confirmat informațiile, a precizat și care va fi valoarea acestora.
Astfel, după ce presa a scris despre faptul că valoarea lor ar putea crește, instituția condusă de Adrian Câciu a precizat că valoarea tichetelor de vacanță pentru anul 2023 va fi de 1.450 de lei/salariat.
„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.
Bonificații pentru cei care au contract individual de muncă
Instituția mai spune că angajatorii pot oferi aceste bonificații angajaților care au contract de muncă individual.
„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă”, arată Ministerul Finanțelor.
Tichetele sunt acordate anual
Ministerul Finanțelor mai spune că tichetele de vacanță se acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026.
”Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz”, arată Ministerul Finanțelor.
Perioada de valabilitate a tichetelor de vacanță
Autoritățile spun că tichetele de vacanță sunt valabile un an de când sunt alimentate pe suportul electronic, subliniind că la data la care expiră tichetele nu expiră suportul electronic.
De asemenea, Ministerul Finanțelor spune că sumele oferite drept tichete de vacanță sunt impozitate în luna în care au fost acordate. Concret, în luna în care tichetele de vacanță vor fi acordate, va fi reținut și 10% (145 de lei) impozit.
Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și nu pot fi vândute. Ele se pot folosi doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care sunt prinși că vând voucherele de vacanță riscă o amendă de 26.600 de lei.
În plus, unitățile de cazare sau agențiile de turism are acceptă tichete emise pentru altă persoană va primi o amendă de 13.300 de lei.