Vești bune pentru acești români! Un nou ordin de ministru prevede acordarea acestei sume pentru încă cel puțin patru ani. Cine sunt cei vizați și când ar urma să primească aceste sume?
Vouchere de vacanță pentru următorii patru ani
Un nou proiect de ordin al ministrului Educației vine cu vești bune pentru profesorii și angajații din învățământ. Acesta prevede acordarea de vouchere de vacanță pentru încă cel puțin patru ani. Valoarea voucherelor pentru anul 2023 va fi aceeași ca anul trecut, adică 1.450 de lei.
Având în vedere că suma este impozabilă, angajații care primesc aceste vouchere vor trebui să plătească un impozit de 145 de lei, potrivit documentului prezentat de Edupedu. De asemenea, este prevăzut că voucherele de vacanță vor fi emise și în acest an în format electronic, la fel ca anul trecut.
Conform acestui proiect de ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, precizează ministerul Educației.
În ciuda faptului că nu se cunoaște data exactă când aceste vouchere vor fi acordate, în anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei.
Potrivit documentului citat, cei care nu vor să primească voucherele au la dispoziție 30 de zile pentru a depune o cerere în acest sens.
Vouchere de vacanță pentru sectorul privat
Amintim că, există la Senat o iniţiativa legislativă privind emiterea de vouchere de vacanţă suportate din impozitul pe veniturile salariale pentru angajaţii din sectorul privat, care va elimina discrepanţa dintre sectoarele public şi privat. Această iniţiativă este susţinută de către toate organizaţiile profesionale şi patronale din turism.
Potrivit ANAT, voucherele de vacanţă pentru mediul privat vor contribui la creşterea ponderii turismului şi activităţilor conexe în PIB, la un nivel mai apropiat de cel al mediei din Europa şi de potenţialul uriaş al României. Studiile realizate împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) şi Academia Română au relevat că 1 leu generat în voucherele de vacanţă generează 1,12 lei venituri la buget şi 1,51 lei în PIB.
Pe de altă parte, reprezentanţii ANAT susţin că pe plan social există încă mulţi angajaţi care nu-şi permit o vacanţă, o situaţie similară întâlnindu-se în anii trecuţi şi la unii angajaţi din sistemul de stat, iar efectele pozitive ale acestui program sunt de necontestat.