Crește valoarea voucherelor de vacanță! Ministerul Muncii a anunțat că, de anul viitor, va crește salariul minim brut la nivel național, ceea ce va determina creșteri în mai multe sectoare, printre care și tichetele de vacanță pe care le primesc unii români.
Crește valoarea voucherelor de vacanță! Se aplică de la 1 ianuarie. Românii care beneficiază de ele
Ministerul Muncii a publicat recent pe site-ul oficial un proiect de HG care prevede ca salariul minim brut al românilor să fie majorat de la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.
Inițiatorii legii spun că această majorare va avea mai multe efecte pozitive la nivel social. Pe lângă creșterea puterii de cumpărare, majorarea salariului minim brut la nivel național va determina și o creștere a valorii tichetelor de vacanță pentru bugetari.
Anul acesta, tichetele de vacanță au avut o valoare de 2.550 de lei, atât cât este și salariul minim brut la nivel național, însă valoarea lor va crește la 3.000 de lei, dacă salariul minim brut la nivel național va crește și el. La această sumă se va aplica un impozit de 10%.
De exemplu, un angajat care a lucrat pentru o perioadă de șase luni va primi 1.500 de lei, iar un angajat care a lucrat pentru o perioadă de trei luni va primi 750 de lei.
Angajații din sectorul privat vor primi și ei vouchere de vacanță
Românii care lucrează la stat beneficiază de vouchere de vacanță din bugetul public, dar și angajații de la privat pot beneficia de astfel de tichete. Singura diferență este că acestea sunt suportate din bugetele firmelor unde lucrează.
Oferirea de vouchere de vacanță are efecte pozitive și pentru angajatori deoarece cei care le oferă beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita an 13.800 lei/angajat/an fiscal. Aceștia mai beneficiază și de scutirea contribuției asiguratori pentru muncă, în valoare de 2.25% din salariul brut al angajatului.
Nu în ultimul rând, angajatorii care oferă tichete de vacanță sunt scutiți și de plata contribuțiilor sociale.
”Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.