Totuși, profesorii care intră în sistem în urma concursului de Titularizare 2023 nu beneficiază de prime în acest an. Mai mult, personalul nedidactic va primi un ajutor de 500 de lei.

Prima are ca scop susținerea cadrelor didactice

Potrivit Ordonanței, prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”.

De asemenea, prima de carieră profesională „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.

De această primă beneficiază profesorii, cadrele didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023. Simultan, cadrele didactice din universități, care dețin grade de coferențiar, lector și asistent universitar, dar și personalul didactic auxiliar, aflat în activititate în anul școlar 2022-2023 vor primi aceste prime.

Banii vor fi acordați în octombrie, într-o singură tranșă

Prima este considerată venit neimpozabil, iar banii vor fi acordați în octombrie, într-o singură tranșă. Textul ordonanței arată că banii vor fi acordați pe suport electronic.

Totodată, banii pot fi folosiți doar pe teritoriul țării noastre, în termenul de valabilitate și doar pentru plata cursurilor de specialitate, achiziționarea echipamentelor IT, achiziția cărților de specialitate sau plata cheltuielilor nevoilor didactice în limita a 30% din valoarea nominală.

Ministerul Educației a anunțat planul de recuperare a materiei

Greva din Educație, care a durat câteva săptămâni, a dus la pierderea orelor, pe care acum profesorii încearcă să le recupereze.

Ministerul Educației a venit cu un plan în acest timp, iar unele școli deja au făcut și un orar care prevedere o perioadă de predare de 25 de minute și o pauză de 5 minute. În acest fel, unii profesori speră să recupereze și banii pierduți în perioada grevei.

Programul introdus deja în unele școli prevede ca, într-un interval de timp de la 08:00 la 15:00, un elev să aibă aproximativ 14 ore de cursuri zilnic.

Cadrele didactice doresc să recupereze aproape 42 de ore, acestea din urmă fiind plătite.

Între timp, Ministerul Educației spune că se poate recupera o singură săptămână, fiind vorba de cea din iunie nu și din mai.