Este un anunț de ultim moment pentru familiile sau persoanele cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pe țară. Acestea vor putea beneficia de un nou ajutor, în valoare maximă de 1.900 de euro.
Așadar, familiile sau persoanele cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pe țară vor putea beneficia de un nou ajutor pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare.
Această finanțare nerambursabilă de la stat are o valoare maximă de 1.900 de euro, iar persoanele fizice trebuie să se adreseze operatorilor de apă și canalizare, care, până spre sfârșitul lunii viitoare, pot depune cereri de finanțare în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri.
Banii vor fi primiți în cadrul programului „Prima Conectare”
Mai apoi, banii vor fi primiți în cadrul programului „Prima Conectare”, pentru a putea face branșarea solicitanților la rețelele de apă și canalizare.
Potrivit ghidului de finanțare din Ordinul Ministrului Mediului nr. 2.605/2022, persoanele cu venituri mici vor putea acoperi „până la 1.900 euro, fără TVA, din cheltuielile de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare”.
Trebuie îndeplinite mai multe condiții
În cazul în care îndeplinesc condițiile, persoanele interesate vor fi nevoite să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de măsura de sprijin. Astfel, banii nu vor ajunge direct la ei, ci vor fi plătiți operatorilor locali pentru branșarea unei gospodării.
De asemenea, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a explicat că operatorii de servicii de utilități publice și operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă pot depune cereri de finanțare până pe 26 iunie 2023, ora 23:59.
Amintim că beneficiarii finali trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a primi banii. Este vorba despre următoarele puncte:
- să fie o persoană singură cu venituri reduse sau face parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie);
- are domiciliul într-o gospodărie neracordată/nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare și se află pe rata teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii;
- își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/alimentare cu apă.
Totodată, terenul pe care se vor face lucrările de branșare sau racordare trebuie să îndeplinească la rândul său mai multe condiții. Mai precis, terenul trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară.
Simultan, terenul trebuie să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești.
În ultimul rând, terenul trebuie să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.