Programul Rabla va fi modificat
În curând, Programul Rabla va fi modificat în așa fel încât persoanele care intenționează să achiziționeze mașini electrice vor primi peste 10.000 de euro, valoarea actuală a unui tichet.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat recent că bugetul alocat va fi majorat cu 15 procente atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice care vor să achiziționeze mașini electrice. Va fi modificat şi Programul Rabla Clasic, fiind facilitată decontarea mai rapidă pentru dealerii auto.
„Vom majora bugetul cu cel puţin 15% la maşinile electrice şi vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare de 200.000 de euro pentru maşinile electrice.
Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei, prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o chemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private”, a declarat, luni seară, Tanczos Barna în cadrul unei emisiuni TV.
Va fi lansat un program nou pentru agenții economici care vor să îşi înnoiască parcurile auto
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, totodată, că autoritățile locale intenționează să implementeze un program de tipul „Rabla” pentru autoturisme electrice care să se adreseze agenţilor economici care vor să îşi înnoiască parcurile auto. Printre companiile care pot beneficia de acest program sunt firmele taximetrie și firmele de distribuţie.
Tanczos Barna s-a declarat bucuros de faptul că a început să crească numărul maşinilor electrice în România, inclusiv în mediul rural, unde autoturismele folosite pentru naveta pe distanţe scurte au fost înlocuite cu vehicule electrice. Potrivit spuselor sale, prin intermediul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, România a reuşit să scoată din circulaţie, anul trecut, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani.
Tanczos Barna a spus, de altfel, că în viitor bugetul programului Rabla Clasic va scădea în beneficiul celui care încurajează cumpărarea de autoturisme electrice, în contextul în care Comisia Europeană şi-a propus să înceteze vânzarea de autoturisme cu combustie internă în 2035.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a spus, de altfel, că este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice, context în care a reamintit că sunt contracte semnate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu peste 1.000 de primării pentru realizarea de staţii de încărcare, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare.
„Sunt convins că în doi-trei ani de zile infrastructura va fi mult, mult mai bine dezvoltată decât până acum”, a afrimat Tanczos Barna.