Aplicanții programului de finanțare „ELECTRIC UP” sunt anunțați că lista proiectelor acceptate spre finanțare în prima sesiune a fost suplimentată, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Energiei.
Aplicanții programului ELECTRIC UP au parte de vești bune! Lista proiectelor acceptate spre finanțare a fost suplimentată
„Lista poate fi consultată pe site-ul ministerului Energiei la adresa: https://energie.gov.ro/electricup/” iar „comunicarea cu toți operatorii economici înscriși în Program se va menține prin intermediul platformei informatice, urmând etapa de depunere a contestațiilor și etapa de contractare, conform prevederilor Ghidului de finanțare”, a informat Ministerul Energiei.
Toate informațiile cu impact în implementarea Programului sunt actualizate în timp util pe siteul ministerului Energiei, la energie.gov.ro/ElectricUp. Prin programul de finanțare „Electric UP” se acordă finanțare în sumă maximă de 100.000 euro pentru un beneficiar.
Reglementările pe piețele de tranzacțioanre a energiei trebuie regândite
Anterior, ministrul Energiei a spus că este nevoie de o regândire a reglementărilor pe piețele de tranzacționare a energiei, subliniind că la nivelul ministerului pe care îl conduce deja s-a găsit soluția.
Virgil Popescu este de părere că trebuie ”să existe o relație cât mai directă” între producători, furnizori și consumatori. De asemenea, el spune că la nivelul Ministerului Energiei, soluția a fost deja identificată.
„Este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare a energiei. Trebuie să existe o relaţie cât mai directă între producătorii, furnizorii şi consumatorii români de energie. Am identificat în acest moment la nivelul Ministerului soluţia prin care se pot rezolva aceste probleme”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Virgil Popescu.
Ministrul spune că OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare, subliniind că dacă nu se va adapta ”vor veni alții care vor face acest lucru”.
„Începând de anul acesta OPCOM nu mai are monopol pe piaţa de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta vor veni alţii care vor face acest lucru. Sper ca actorii instituţionali care vor putea implementa această soluţie pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei”, a mai transmis ministrul.
De asemenea, oficialul mai spune că este nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacționare, pentru ca principalii beneficiari să fie românii, dar și IMM-urile și marii consumatori.
„De asemenea, producătorii trebuie să-şi modifice strategiile de vânzare, în aşa fel încât să fie formatori de piaţă. Această soluţie care are în vedere reglementarea pieţelor de tranzacţionare a energiei va merge, în paralel, cu investiţiile pe care le vom începe anul acesta în sistemul energetic din România.
La sfârşitul lunii martie vom da drumul la call-uri de proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR pentru noi capacităţi de producţie a energiei”, a mai transmis Virgil Popescu.