Vestea momentului pentru sute de mii de oameni. Ar putea primi bani de la stat! S-a aflat şi ce trebuie să facă românii pentru a putea încasa această sumă.
Bani pentru aceşti români
Vestea momentului pentru aceşti români. Guvernul din Marea Britanie a adăugat cetăţenii din Uniunea Europeană schemei de ajutor pentru reîntoarcerea voluntară în ţara de origine, conform The Guardian.
De la 1 ianuarie guvernul britanic a inclus şi cetăţenii europeni din Marea Britanie în schema sa de ajutor pentru reîntoarcere voluntară în ţara de origine. Această măsură era destinată iniţial doar unor categorii de migranţi, între care refugiaţi sau copii neînsoţiţi sub 18 ani.
Stimulentele financiare pentru a părăsi Marea Britanie pot include biletele de avion şi un cec de 2.000 de lire pentru cei ce vor să se restabilească în ţara de origine şi au nevoie de ajutor. Banii sunt pentru a-şi găsi o locuinţă sau a-şi întemeia o afacere.
În Marea Britanie trăiesc aproximativ 500.000 de români. Dacă ar accepta să revină în ţară aceştia ar primi 2000 de lire sterline. Echivalentul acestei valute în România este aproximativ 11.000 de lei, conform cursului oficial al BNR.
Măsura, aspru criticată
Organizaţiile britanice care oferă ajutor cetăţenilor vulnerabili din Uniunea Europeană spun că oferta guvernului britanic contrazice declaraţia acestuia că face eforturi pentru încurajarea acestor cetăţeni să aplice pentru schema de rezidenţă (EUSS) al cărei termen-limită este 30 iunie 2020.
Centrul de Drept pentru Interes Public spune că mulţi cetăţeni din UE din categoriile vulnerabile cu care ei lucrează întâmpină probleme în a-şi clarifica statutul.
„Aceste mesaje duble legate de statutul de rezident, pe de o parte, şi reîntoarcere voluntară, pe de alta, subminează destul de serios afirmaţia guvernului potrivit căreia drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a clarificat: „Unele persoane ar putea decide să nu opteze pentru obţinerea rezidenţei în cadrul schemei EUSS şi poate nu-şi doresc să rămână în Marea Britanie la expirarea termenului de aplicare.
De aceea am scris organizaţiilor interesate pentru a-i informa că cetăţenii din spaţiul economic european care doresc să părăsească Marea Britanie sunt eligibili pentru a primi sprijin în acest sens în cadrul schemei de reîntoarcere voluntară în ţara de origine”.
Consiliului Comun pentru Bunăstarea Imigranţilor (JWCI) a avertizat asupra faptului că mii de muncitori europeni din sectorul esenţial de îngrijire, dar şi lucrătorii în construcţii, producţie şi agricultură riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie evacuaţi din Regat.
Din 295 de lucrători în centrele de îngrijire chestionaţi de organizaţia caritabilă în lunile ianuarie-martie ale anului trecut, unul din şapte nu erau sigur ce presupune schema de rezidenţă şi unul din trei nu ştiau că există un termen limită de aplicare.
„Chiar şi dacă numai o mică fracţiune din rezidenţii estimaţi (din UE, EEA şi Suedia) nu vor putea aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte. În lipsa unor măsuri urgente, sectorul de îngrijire riscă să fie distrus”.
În Marea Britanie trăiesc aproximativ 500.000 de români.