Românii din Germania pot primi alocații mari pentru copii

Românii care lucrează în Germania pot primi și ei alocații pentru copiii lor. Acestea sunt cunoscute și sub numele de Kindergeld. Ele pot fi primite și de către copiii care locuiesc în România și ai căror părinți lucrează în Germania. Totuși, trebuie respectate anumite condiții.

Contrar practicii din România, Germania oferă alocații generoase pentru copii. De exemplu, pentru un singur copil, suma se ridică la 250 de euro. Pentru doi copii, statul german oferă 500 de euro.

Conform informațiilor prezentate în presa germană, familiile cu cinci copii primesc chiar 1.250 de euro.

„Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu”, a transmis Andreea Covaci-Ernst, expertă în fiscalitate în Germania.

germania
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Alocație în plus pentru cei cu venituri mici

Adițional, părinții cu venituri reduse pot beneficia și de o alocație suplimentară pentru copii, cunoscută sub numele de Bürgergeld.

O veste îmbucurătoare este că acest venit a fost crescut încă de la începutul acestui an. Astfel, pentru familiile cu copii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, suma a fost majorată la 471 de euro, față de 420 de euro cât era anterior.

În plus, copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani primesc 390 de euro, în timp ce cei cu vârsta mai mică de 7 ani beneficiază de o sumă de 357 de euro.

euro, bani, ajutor
SURSA FOTO: Pexels

ANAF poate cere înapoi alocațiile oferite în România

În ambele cazuri, familiile cu copii din România, care lucrează în Germania, sunt eligibile pentru aceste alocații.

Totuși, este important de menționat că în anumite circumstanțe, statul român poate cere restituirea alocațiilor acordate copiilor din România.

De exemplu, în cazul în care părinții nu contribuie la bugetul statului român.

„În momentul în care părintele începe să primească alocație din Germania și nu mai plătește impozite și contribuții în România, ANAF poate solicita returnarea alocației primite în România”, spune aceasta.

Andreea Covaci-Ernst spune că românilor li se pare nedrept acest aspect. Ea mai spune că alocația primită este doar o diferență. De exemplu, alocația este de 500 de euro în Germania, la care se adaugă cea de 50 de euro din România.