Veşti bune pentru tinerii fermieri şi fermele mici din România!
Fonduri europene pentru agricultură şi pomicultură
Miercuri, 18 august, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat condiţiile de accesare a fondurilor europene pentru tineri fermieri, ferme mici şi pentru cooperare în sectorul agricol şi pomicol.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) şi pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol (sM 16.4/sM 16.4a) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), transmite instituţia.
Finanţare 100% nerambursabilă
Pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri, finanţarea este 100% nerambursabilă, precizează AFIR.
Aceasta se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani (inclusiv pentru exploataţiile pomicole, unde până acum se acorda timp de 5 ani) şi poate fi în valoare de 40.000, 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro în funcţie de dimensiunea exploataţiei – exprimată în SO (standard output), care se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR.
Dacă în Planul de afaceri sunt integrate operaţiuni de condiţionare – procesare sau agricultură ecologică, acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.
Se pot obţine fonduri europene şi pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat fiind 100% nerambursabil. Este vorba despre un ajutor de cel mult 15.000 de euro, condiţiile de finanţare fiind similare cu cele din anii trecuţi.
Sprijin financiar de 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare
Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/16.4 a fost majorat la 250.000 de euro şi este 100% nerambursabil. În sesiunile anterioare, sprijinul era de 100.000 de euro.
Costurile de funcţionare a cooperării nu vor depăşi 10% din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat şi corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate şi cu valoarea adăugată generată de acesta după implementare.
Sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsurile 6.1, 6.3 şi 16.4/16.4a va începe în data de 27 august 2021.
Toţi cei interesaţi să acceseze fonduri europene prin submăsurile menţionate anterior au la dispoziţie gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea “Investiţii PNDR”, în vederea întocmirii documentaţiei pentru depunerea cererilor de finanţare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agenţiei, la momentul lansării sesiunii.
Sursa foto: Dreamstime